Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs bipacksedeln!

Nyligen gjorde jag en tågresa. Jag satte mig mitt emot en man i 45-årsåldern. Han kanske tyckte att jag såg frusen ut för han frågade "är det kallt ute?".

Sedan var isen bruten och konversationen i gång. Han var på väg tillbaka till Trondheim där han hade sitt arbete. Han hade blivit tvungen att åka hem för ett läkarbesök. Han drabbades av ideliga hostattacker.

Jag sa, litet skämtsamt: "Det är väl inte så att du står på någon blodtrycksmedicin? Någon medicin som slutar på -pril, till exempel enalapril? Den gruppen kallas ACE-hämmare."

Han såg förvånad ut. Han hade stått på enalapril i tre–fyra månader.

Jag undrade om han hade läst bipacksedeln – nej, svarade han.

Jag berättade att det var viktigt att läsa den och inte bara en gång. Bipacksedeln är färskvara och ändras över tid. Jag tipsade också om hemsidan www.fass.se.

Jag berättade att jag, nyligen, hade varit in på hemsidan och sökt på just enalapril. Samtliga leverantörer hade tagit upp hosta under ”Mycket vanliga biverkningar”, men de hade uttryckt sig litet olika. Nedanstående texter kommer från fabrikat Actavis och Stada.

"Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare): dimsyn, yrsel, ihållande torrhosta (kontakta din läkare om du får denna biverkan), illamående, hudutslag och kraftlöshet."

"Mycket vanliga (inträffar hos fler än 1 av 10 patienter): yrsel, svaghet eller sjukdomskänsla, dimsyn och hosta."

Mannen sa: "Men varför tänkte hon inte på det? Det var ju hon som skrev ut medicinen och nu har jag fått hostmedicinen – Cochillana."

Väl hemma igen, gick jag in på Fass och sökte på den. Där stod bland annat: ” Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.”

Tågresenären

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel