Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs detta – och välj sen

Innan månadsskiftet ska 1154 ungdomar i länet ska välja vilket program de ska läsa på gymnasiet.
På Wargentinsskolan hölls på torsdagen informationskväll i Östersund för såväl föräldrar som elever.

Salen rymde 100 personer, men när informationen inleddes var det säkert 150 personer, mestadels föräldrar, på plats.

– Rådet inför valet är att kolla prognoserna för vad just den valda utbildningen kan ge i framtiden. Men det är också viktigt att verkligen vara intresserad av det man ska läsa om under de kommande studieåren. Det handlar om en kombination, säger Helen Carlsson, studievägledare.

Och det finns mycket att välja på inom såväl friskolor och kommunala skolor. Totalt handlar det om drygt 12 yrkesprogram och sex högskoleförberedande program. Dessutom har varje program olika inriktningar att välja mellan.

Drygt 1000 elever i hela länet ska börja i höst. Det är en mycket låg siffra. Elevkullarna kommer att ligga lågt de närmaste åren.

Heta högen då? - vilket program är hetast? Och vilket program är årets "bubblare".

– Vård- och omsorg ligger bra till, där blir det stora klasser år, säger Marita Gustafsson, studievägledare.

– Jag tror på naturvetenskapsprogrammen, där har det varit ett lyft de senaste åren och det kommer att hålla i sig, säger Torbjörn Nilsson, också han studievägledare.

– Och inte minst besöksnäringsprogrammen, restaurang, hotell och turism. Inom besöksnäringen finns jobb överallt, säger Marita Gustafsson.

– Handelsprogrammet blir årets bubblare. Många har redan sökt dit, menar Erika Göransson, studievägledare.

– Naturbruksprogrammet, vi behöver alltid mat på bordet, där finns också jobben, tipsar avslutningsvis studievägledaren Carin Liljekvist.

Så nu är det bara att fatta beslutet. Valet är ditt.

Webbansökan måste du göra senast midnatt den 3 februari.