Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs på innan ni tar beslut om skolköken

Annons

I maj 2008, beslutade kommunfullmäktige i Östersund att det skulle göras en matutredning. Resultatet av utredningen har lett till ett förslag om att dagen 46 tillagningskök som finns på förskolor, grundskolor och gymnasier ska omvandlas till nio tillagningskök som i sin tur ska leverera mat till 66 så kallade mottagningskök. Mottagningsköken ska själva göra potatis, pasta, ris och grönsaker. Likaså frukost och mellanmål.

Det betyder alltså att på de allra flesta förskolor, som i dag har eget kök, så kommer lunchen inte längre att lagas där. Utan i stället levereras från ett tillagningskök.

Björn Sandal, ordförande i barn och utbildningsnämnden har uttalat sig och sagt att maten inte kommer att transporteras under längre tid än en timme.

Usch, vad oaptitligt det låter. Att våra barn ska behöva äta mat som har tillagats någon annan stans i stor produktion, och som har förmånen att inte behöva resa längre än en timme. I stället för att få en lunch som är producerad strax innan den ska ätas, i så oändligt mycket mindre skala, i ett kök på förskolan, som fungerar alldeles utmärkt. Det skulle vara intressant att veta när på morgonen maten måste lagas för att bli klar till 66 mottagningskök och hinna med sin resa på en timme.

Eller ännu värre. I matutredningen finns också ett förslag om kyld matproduktion, som kallas, cook and chill. Maten kyls direkt efter tillagningen. Björn Sandal, vill utreda förslaget vidare, eftersom det skulle

öppna för möjligheten att maten kan levereras till skolor och förskolor mitt i natten, när barnen inte är där. Ja, då behöver man verkligen inte oroa sig för att behöva känna doften av nylagad mat. Undrar förresten när den maten lagas. Det måste väl bli dagen innan det. I bästa fall.

Man räknar med att kunna göra en besparing på 10 miljoner per år med det nya tillagningsförfarandet. Den största delen av besparingen ska göras på mindre antal personal och på minskat svinn, enligt Björn Sandal. Och då undrar man ju hur det ska gå till. På alla förskolor där det i dag finns en kökspersonal, och den ska minskas. Vad händer då? En kock minus mindre borde bli noll. Vem gör då potatisen, pastan, riset, grönsakerna, frukosten och mellanmålet?

Det där med minskat svinn då. Ja, om man läser naturvårdsverkets rapport om svinn i livsmedelskedjan från 2008 så står det tydligt att svinnet är särskilt stort när maten tillagas i storkök och sedan serveras i mottagningskök. Kanske något för beslutsfattarna att läsa på om innan beslutet tas den 18 juni i kommunfullmäktige.

Föräldrar med barn i förskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel