Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarna visar på bristerna

ÖP drog i gång med mobilkartan 26 november förra året och sedan dess har responsen från läsarna varit enorm. I nuläget är kartan över Jämtland och Härjedalen fylld med strax över 1000 rapporter.

Fram till 7 januari hade ÖP:s läsare skickat in 974 rapporter och markerat ut på kartan var de har bra eller dålig täckning. Majoriteten av redogörelserna handlar om dålig mobiltäckning eller surf, endast 64 läsare har skrivit att de har bra täckning.

Kartan är läsarnas bidrag och man bör givetvis ha i åtanke att viljan är större att rapportera om missförhållanden än om väl fungerande mobiltelefoni. Dessutom handlar rapporterna inte om en enskild orsak, de gäller allt från dålig inomhustäckning till svackor i terrängen och överbelastade master. Men vad säger hundratals rapporter om obefintlig eller bristfällig täckning i länet? Jo att det trots allt återstår mycket jobb innan mobiltäckningen i stora delar av länet fungerar lika bra som på tätbebyggda platser i Sverige.

605 personer klagar på dålig eller obefintlig täckning för mobilsamtal, medan 199 personer klagar på bristfällig täckning för mobilsurf. Drygt hundra personer har inte kryssat för om de har bra eller dålig täckning.

Övervägande delen av de som skrivit på mobilkartan uppger att de är Teliakunder, eller använder sig av Halebop som går på Telianätet, 794 kunder för att vara exakt. Av dessa är det endast 49 personer som är nöjda med sin täckning.

Att så få läsare uppgett att de använder sig av andra operatörer kan tolkas som att Telia är det enda alternativet för de länsbor som vill ha någon form av täckning ute i byarna och samhällena. Men hur hanterar Telia och Halebop över 700 missnöjda kunder? Var vänder man sig när inte ens Telia fungerar?

Det är en sak när mobilsurfandet upplevs som trögt vid strömmande av filmer eller musik. Men är det rimligt, när olyckan är framme, att inte kunna larma ambulans eller brandkår från sitt hem eller sin arbetsplats för att mobiltäckningen är usel?

När nu Telia genomför sitt teknikskifte och monterar ner kopparnätet för fast telefoni blir frågan än mer aktuell. Det är flera läsare som skriver på mobilkartan och uttrycker oro för just detta. De skriver att det är "mycket otryggt om man behöver akut hjälp." Och andra frågar sig om det måste hända något tragiskt innan "vi får täckning".

På fredag kan du ställa dina frågor direkt till it- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) som kommer att chatta med ÖP:s läsare klockan 13:00. Håll utkik på op.se.