Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Årets Hedenvindplakett har delats ut

På måndagen delades Hedenvindplaketten ut vid Centralbiblioteket i Strömsund.

Hedenvindsällskapets ordförande Johnny Persson berättade om ett nyligen avlagt besök i Hedenvindkojan i Gubbhögen och om några personer som är de verkliga förebilderna till några av figurerna i Gustav Hedenvind-Erikssons berättelser.

Årets plakettmottagare Doris Dahlin :

– Jag blev rörd och tacksam när jag fick telefonsamtalet med beskedet

Lena Johansson(s) ordf i Barn- utbildnings- och kulturnämnden delade ut priset:

– Detta pris instiftades 1980 och jag har fått dela ut det 20 gånger och det är en förmån att få dela ut det till en arbetarförfattare

Doris Dahlins författarskap präglas av teman med klass- och sociala relationer. I motiveringen betonas att kvinnorösterna är starka och många och hur barndomens upplevelser kan innebära både tillgång och belastning.

I sin egen presentation av sitt arbete var det med stolthet hon berättade att hennes första bok Ockupationsleken (1971) på Rabén & Sjögren antogs av Astrid Lindgren.

Den vållade en del debatt och gavs även ut i flera länder. Som ung gymnasist var det en bekräftelse på att hon kunde skriva. Trots denna framgång blev det en mängd alster som hamnade i byrålådan. Att vara författare på heltid kändes för osäkert och med ett arbete som bibliotekarie var hon ändå nära böckerna.

Skrivit hade dock Doris Dahlin alltid gjort och efter sin mors bortgång kände hon att hon kunde ge ut Skammens boning (2007).Det är en skildring av sin barndom med sin mors kamp för att dölja den misär som fadern orsakar med sin alkoholism. Doris Dahlin håller upp boken med bilden av den allvarliga flickan och säger:

– Det här är jag, jag är nog fem år. Mamma sa åt mig att inte le med munnen så mina dåliga tänder syntes. Le med ögonen istället sa mamma. På den här bilden syns inget leende i ögonen.

Det var också för att förstå sin egen historia och sin bakgrund som hon ville berätta om sin familj. Om sin mormor som också hade en talang i att skriva och tala. När boken väl kom ut kom rädslan för vad man skulle säga i hemstaden Härnösand. Kommentarerna blev dock positiva även från den kräsna hemmapubliken.

Doris Dalin vill med sina böcker visa att:

– Vi behöver inte vara fast i vår historia. Det går alltid att skapa om den eller framtiden.

Hon avslutar med att böcker är så fantastiska för vi läser både vad författaren skriver och gör samtidigt vår egen tolkning.

Silje Westermark, 16 år, framförde under kvällen olika stycken av blandad musik

Ingrid Carlsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel