Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Bygdegårdarnas representanter samlades i Oviken

Jämtlands Läns Bygdegårds distriktstämma hölls i Ovikens bygdegård, Orrgården, Bergs kommun, lördag 14 april. Närmare 40 personer som representerade 16 bygdegårdsföreningar var på plats.

Distriktsordförande Carina Asplund hälsade ombud och gäster välkomna. Ingeborg Arvastsson, ordförande i Ovikens bygdegårdsförening berättade om Ovikens bygdegård, Orrgården , om hur föreningen bildades, om den omfattande renoveringen av köket, om miljöarbetet med solceller och om jordvärmeinstallationen och om verksamheten fram till i dag. BH-bussen och tjejkväll var ett nytt arrangemang med stor uppslutning.

Stämman gästades av Karin Paulsson, tidigare kommunpolitiker. Jonas Hagström, initiativtagare till kören ”The Rockin Pots” och grundare av Jämtlands Musikskola, var inbjuden som inspiratör.

Han berättade att kören i Grytan är en naturlig ingång till att lära sig svenska språket och en glädjefull väg in i samhället. Flera av körens medlemmar har fått nya vänner och arbeten redan innan de fått asyl. Tillsammans med körledare Tove Thofelt, Jonas och Mustafa (som fått asyl dagen innan) fick vi ombud bilda ”Ovikens bygdegårdskör” och gemensamt framförde vi med gester ”Kom och håll om mig”, ”Det gäller mig och det gäller dig”. Härlig start på distriktsstämman!

Anders Karlsson från förbundsstyrelsen presenterade därefter remissen Framtidens Bygdegårdrörelse – förslag till vision, långsiktiga mål och plan för föryngring inom Bygdegårdarnas Riksförbund. 

Utmärkelsen Årets Bygdegård i Jämtland tilldelas Övsjös bygdegård som även blir värd för 2019 års distriktsstämma. Motivering till utmärkelsen lyder: "Bygdegården med konstverksamhet i fokus, konst- och teaterskola för ungdomar och Vernissagen inviger årligen konst-veckorna i juli med länets berömda Konstpark, ”Badhusparken” och Konstcafét i Väster-Övsjö - Byarnas By i Östra Jämtland."

Vi bjöds på musikunderhållning av Lisa Eriksson, Oviken.

Carina Asplund valdes till distriktsordförande för ett år. Övriga förtroendevalda styrelseledamöter är Eva Dahlänger, Hoverberg, Jan Hammarlund, Vigge, Margita Gustafsson, Boggsjö, Kerstin Eriksson, Mattmar, Ingrid Åkesson, Storhallen, och Maria Anstett-Andersson, nyvald från Östersund.

Silvernålen för förtjänstfullt arbete och engagemang i bygdegårdsföreningen tilldelades Örjan Eriksson, Oviken, och Mildred Näsström, Tandsbyn. Mötets ordförande Karin Paulsson avtackades med blommor. Förbundsstyrelsens Anders Karlsson, avgående valberedningens Ulf Jonasson och styrelseledamot Nils Öhrberg avtackades med Ovikenostar av Carina Asplund. Distriktsordförande tackade och förklarade årets distriktsstämma avslutad.

Margita Gustafsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel