Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Gunnel Hillås visade och berättade om ikoner

En liten annons i tidningen om ett evenemang kan tipsa om intressanta och ovanliga saker ute i våra bygder. Så var det när jag läste om att konstnären Gunnel Hillås i Torvalla By skulle visa sin utställning och berätta om ikoner.

Jag bestämde mig direkt att dit ska jag åka, titta på ikonerna och lyssna på föredraget. Det är ju inte varje dag det ställs ut och berättas om ikoner i Jämtland.

Själv fick jag intresse för ikoner när jag för sju år sedan reste längs Volga i Ryssland och besökte åtminstone ett 25-tal kyrkor (rysk-ortdoxa) på olika platser och i vilka just ikoner är en stor och viktig del av kyrkorummet. För de flesta av oss och som hör eller ser ordet ikon så är det nog Ryssland och kyrkorna i landet vi kopplar ihop det med.

Ordet ikon betyder bild och är en helig avbildning inom den ortodoxa kyrkan, vanligtvis i form av en på trä målad bild. Man säger att ikoner berättar i bilder det som kyrkans heliga böcker lär ut i ord, teologi i bilder.

För människor inom den ortodoxa kyrkan är ikonerna inte bara en bild, och inte heller en dekoration eller en illustration av den heliga skrift. Det är något större och en integrerad del av deras gudstjänster.

På plats i Torvalla by visade Gunnel Hillås från Stockholm nio egenhändigt målade ikoner. Hon är förutom utbildad konstnär även präst sedan fyra år tillbaka, och ikonmålare. Ikoner är i de flesta fall avbildningar av tidigare målade ikoner och kan förekomma i en mängd varianter. På min fråga om vilka färger som används så är det bara tempera som gäller och har alltid gjort. Dessutom i de allra flesta fall målade på en speciellt hoplimmad platta av riktigt torkat trävirke.

Min nästa fråga var hur lång tid tar det för dig att måla en ikon. Minst tre månader var svaret. Det är ju målat i upp till 20 lager färg som ska torka inför nästa lager. Man förstår att man förutom att ha konstnärliga anlag måste gå i särskild lära för att kunna anamma denna mycket unika målarkonst och dess grunder. Gunnel Hillås utställning pågick 7-15 april.

Jan-Eric Håkansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel