Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Jämtgubben har haft årsmöte med underhållning och föredrag

Vid Patientföreningen Jämtgubbens årsmöte 19 april omvaldes Gunnar Ersbo till ordförande.

Jämtgubbens årsmöte inleddes med underhållning av Hellre än bra. De 160 närvarande medlemmarna leddes av mötesordförande Per Söderberg på ett smidigt vis genom dagordningen. Den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet och verksamheten för 2017 lades till handlingarna.

Styrelsen består efter årsmötet av Gunnar Ersbo, ordförande, Sture Gissler, vice ordförande, Sture Näslund, kassör, Kjell Wåglin, sekreterare och Sven-Bertil Bengtsson, Staffan Gedda och Lars Sjödin.

Efter årsmötet höll Lars Beckman ett mycket uppskattat föredrag på temat Modern strålbehandling.

Lars inledde med en historisk exposé över hur strålbehandlingen utvecklats och förändrats. I Norrland genomförs strålbehandling i Sundsvall och Umeå. I Sundsvall har man sedan december 2013 tvillingmaskiner.

Lars avslutade med att ge en kort beskrivning över upplägget på den stora randomiserade studie där bland andra Sundsvall och Umeå deltar. Man har sedan 2005 gjort försök med att ge högre stråldoser förre gånger. Vinsten blir en betydligt kortare behandlingstid. Måndag 23 april kommer resultaten av studien så här långt att presenteras på en stor konferens i Barcelona.

Vid Östersunds sjukhus har kontaktsjuksköterskorna under en tid lämnat PAD besked till prostatacancerpatienter (PAD patologisk-anatomisk diagnos, den diagnos som patolog ger efter obduktion eller mikroskopisk undersökning av vävnadsprov.) Margareta Höög och Eva-Britt Walther redovisade resultatet av en enkät som skickats till patienterna varav hälften fått besked av läkare och hälften av kontaktsköterska. Resultatet visar att patienterna är lite nöjdare efter besked av sköterska samt att väntetiderna för fortsatt behandling blir kortare.

Kjell Wåglin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel