Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Läget för afghanska unga engagerar i Östersund

Läget i Afghanistan och vad de ensamkommande ungdomar som kan tvingas återvända dit riskerar – det är ett ämne som engagerar. Därför var JIDCA:s höstmöte i Östersund fyllt till sista stolen.

Den lokala biståndsorganisationen JIDCA (Jämtland International Development Collaboration Agency) ordnar traditionsenligt ett höstmöte med fokus på ett land eller en världsdel som på ett eller annat sätt är aktuellt i Sverige och Jämtland, så att medlemmar och övriga länsbor ges möjlighet att lära sig mer.

Eftersom det pågår en stor debatt om situationen i Afghanistan och vad de ensamkommande ungdomar som kommit till Sverige därifrån riskerar om de skickas tillbaka valde JIDCA denna gång att fokusera på just Afghanistan.

Höstmötet, som hölls på Prästgatan 58 i Östersund, inleddes av en föreläsning av Enayat Adel från biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, som bland annat berättade om landets historia, mångetniska samhälle och hur säkerhetsläget ser ut i olika delar av landet, samt hur Svenska Afghanistankommittén arbetar på plats.

Sedan äntrade de ensamkommande ungdomarna Rahmad Ahmadi och Omid Rahmani scenen.

På ett mycket berörande och modigt sätt gav de uttryck för sina erfarenheter. Ungdomarna berättade hur de tagit sig från Afghanistan till Östersund, vad som fyllde deras dagar och tankar just nu, och vad de hoppas på för egen del framöver: trygghet, utbildning och en ljusare framtid.

Finalen på temakvällen blev att de tre riksdagsledamöterna Kalle Olsson (S), Saila Quicklund (M) och Per Åsling (C) möttes för ett samtal på scenen. I samtalet lyftes bland annat frågan om allmän amnesti för barn och unga, vad som kan göras specifikt för de som kommit till Sverige som barn men hunnit bli myndiga medan de väntat på besked från Migrationsverket, hur handläggningstiderna kan kortas, hur tillförlitlig så kallad åldersbedömning kan anses vara och hur integration ska fungera.

Under kvällen informerades också om JIDCA:s Palestinaprojekt, i vilket JIDCA ihop med Rotaryklubbar i Östersund samlat in pengar till en skola för funktionsvarierade barn och unga vid den skola som drivs av Jasmine Charitable Society i Palestina. Bengt Marsh, styrelseledamot i JIDCA och ansvarig för Palestinaprojektet, kunde berätta att det nu är klart att de pengar som samlats in i Jämtland går till den aktivitets- och lekpark som byggts utanför skolbyggnaden – till alla inblandades stora glädje.

Elin Olofsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel