Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: [Östersund] Jämtlands FN-veteraner träffar Hertigen

I måndags hade ÖB kallat till en ceremoni på Gärdet i Stockholm. Kung Carl Gustav – flankerad av prins Carl Philip m fl - lade ned kransar och delade ut medaljer.

Försvarsminister Peter Hultqvist framförde regeringens varma tack till alla de närmare hundra tusen svenskar, levande eller döda, vilka tjänat FN sedan 1956.

ÖB Michael Bydén tackade även han FN-personal och anhöriga. Adolf Fredriks Musikskola sjöng i kör till försvarets musikkår och en stor fanvakt paraderade. Solen sken och alla 700 veteraner bjöds på lättare förtäring. Inför nästa års jubileum för FN-veteranerna har regeringen utlyst den 29:e maj till allmän flaggdag. Vi ryckte ut från A4 1963 som sjukvårdare. Fyra av oss på vår lucka antogs till tjänst vid Svenska FN-sjukhuset i Egypten. Vi övade i en månad i Strängnäs på det man sa att vi skulle jobba med; sjuka eller sårade FN-soldater. Plus lite ”Halt eller jag skjuter skarpt!” på arabiska. Snopna men ej handfallna blev vi strax vid ankomsten till Rafah. Där fanns en barnavdelning och även separata vårdavdelningar för araber och beduiner. Dags att lära sig mata med nappflaska och byta blöja!

Vår fritid upplevde vi som långtråkig. Men inom vår camp bodde även kanadensarna och hur de brukar härja runt vet väl alla hockeyintresserade? De hade en mycket trevlig maskot; en åsna vilken de givit samma namn som den indiske general, som basade över oss alla i Rafah. När ryttaren satt upp stod åsnan som fastklistrad. Enda sättet att få den att röra på påkarna var att prassla med en dagstidning bakom rumpan. Efter en tid vägrade åsnan springa oavsett vilken tidning man prasslade med. Men så kom en av kanadickerna på en smart lösning; han sprutade loss med en pulversläckare och då blev det en våldsam galopp! Så var åtminstone den dagen räddad.

Bild text bild 1:

Carl-Gunnar Spjälle, Greger Lundberg, Svenstavik Frösön

-----------------------------

KONTAKTINFO:

Namn: Greger Lundberg

Tel: 070-5171691

E-post: greger.k.lundberg@telia.com

Skapad: 2017-05-30 11:28:23

Inlägg nr: 9

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel