Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Psykoterapeuter föreläste om trauma på biblioteket

Vad ett trauma är och hur det behandlas, var den fråga som de två legitimerade psykoterapeuterna Ylva Westberg och Petra Svensson utlovade svar på när de föreläste på biblioteket i Östersund.

De slog fast att det är många som är traumatiserade men som inte får en behandling för det då man inte blir diagnostiserad. Anledningen är att symtomen ofta är så lika andra orsaker så har man inte ”traumaglasögonen” på sig så ser man inte den drabbade. Alla blir inte heller traumatiserade fast de kan ha varit med om en liknande traumatiserande situation då ”en individ försätts i en eller flera situationer som är överväldigande och upplevs omöjliga att påverka”. Vi drabbas olika för att vi är olika som personer och befinner oss i olika åldrar, livssituationer etc.

Föreningen för legitimerade psykoterapeuter som var värd för kvällen har bl a som syfte att sprida kunskap om de goda exempel på behandlingsmetoder som fungerar, vilket Petra Svensson och Ylva Westberg också gjorde. Ett flertal modeller presenterades där åhörarna i den fullsatta salen kunde förstå att ingen modell var bättre än den andra. Svårast eller längst tid tar det att arbeta med människor som i unga år och under lång tid blivit utsatta för händelser, som för dem, inte har kunnat förstås. Här beskrevs begreppet dissociation som den psykologiska ”lösningen” är eller blir hos en del av de drabbade. Utifrån frågor från publiken slogs fast att en behandling kunde i sådana fall kunna behöva bestå i två till sex år. Behandling sker oftast enskilt men det finns också gruppbehandling som effektiv metod.

Summan av kvällens föreläsning blev att det finns många traumatiserade. Flera lever med det odiagnostiserade och får ingen hjälp. Många har diagnosen men möjlighet till behandling kan dröja. Det positiva budskapet var att det finns många och effektiva behandlingar.

Gunnar Hultin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel