Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Stort intresse för föreläsning om psykisk ohälsa

Det blev kaotiskt i entrédörren till bibliotekets hörsal i torsdags. Över 50 personer kunde inte komma in trots att flera väntat i över en timme.

"Orsaken var den över förväntan stora publiktillströmning och att lokalen bara rymmer 90 personer", säger Susanne Anderö Wännström, en av föreläsarna och i arrangörsstaben från Föreningen för legitimerade psykoterapeuter i Jämtland.

Inne i salen blev de flesta åhörarna kvar i fyra timmar i sträck, lyssnande på de föreläsarna som i stafett avlöste varandra.

"Syftet med temakvällen var att visa på psykisk ohälsa ur flera perspektiv", fortsätter Susanne.

Från de drabbades och/eller den anhöriges perspektiv fanns flera från Brukarrådets medlemsorganisationer representerade

Mellan föreläsningar kring olika verksamma psykoterapeutiska metoder presenterade Östersunds teaterverkstad en monolog från Jenny Jejlids manus.

Kalle Retzell berättade i rollen som Peter hur det är att vara utbränd.

Det var många som nickade, log och skakade på huvudet under Peters berättelse.

"Vi ville också visa på de många verksamma exempel som finns på att behandla psykisk ohälsa", inflikar Petra Svensson, även hon arrangör men också föreläsare kring behandling av sexuella övergrepp i barndomen.

Under hennes föreläsning och föreläsningarna kring det konkreta arbetet med ätstörningsbehandling (Elisabeth Bergqvist och Katarzina Inglot) och arbetet med problematisk skolfrånvaro, så kallade hemmasittare (Per Söderlundh), var publiken fängslad.

"Det är oerhört tråkigt att alla inte fick plats men det visar samtidigt på hur angelägen frågan är för många i dag. Vi har all anledning att nu sitta ner och utvärdera kvällen och bestämma hur vi kan göra en uppföljning", säger Petra Svensson.

Gunnar Hultin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ÖP Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel