Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsfest för krimälskare – om tolv nya deckare, och två nygamla

KRÖNIKA Amerikaner som kommer igen - ett givande återseende

Nyutgivning är en chans att fräscha upp gamla bekantskaper, och upptäcka dem du missat.

Raymond Chandler är en gammal goding som jag faktiskt inte läst förut. Den stora sömnen (1939) och Farväl min älskling (1940) inleder Modernistas satsning på nyutgivning av de klassiska böckerna om Philip Marlowe.

Nuförtiden är det nyheter om torka och bränder som duggar tätt i rapporteringen från södra Kalifornien, men för 78 år sedan måste det ha varit tvärtom. Det regnar oavbrutet i Chandlers första bok, det öser ner.

Privatdetektiven Marlowe får i uppdrag att hantera ett utpressningsförsök mot en åldrande general, samtidigt är svärsonen försvunnen – ett rutinjobb om det inte vore för generalens utlevande dotter Carmen.

Det är lätt att förstå varför Chandlers genombrottsroman från 1939 blivit stilbildande för hårdkokta deckare – kvinnorna är vackra och farliga, skurkarna skjutglada, poliserna ofta korrumperade och de sunkiga miljöerna skildras levande.

Marlowe är cynisk i kampen för rättvisa. Det känns som en gammal film med Humphrey Bogarth och Lauren Bacall... Ja, just ja. Den filmen finns ju, mer svart än vit. Precis som boken. Härlig läsning.

En något nyare återutgivning är Post mortem (1990) av Patricia Cornwall. Den kan jag ha läst förut, för jag plöjde jag en rad böcker om rättsläkaren Kay Scarpetta för drygt 20 år sedan.

Berättelsen är välskriven, otäck och spännande – seriemördaren slår till nattetid, dödar kvinnor och skapar skräck i Richmond. Skickliga Scarpetta försöker avslöja mördaren med hjälp av de senaste kriminaltekniska rönen. Samtidigt läcker det från utredningen, och hon verkar själv vara hotad.

Seriemördare är ju vanligt i kriminallitteratur, och nu för tiden är det mycket rättsteknik i rutan. Lik på obduktionsbord är en vanlig syn, bland annat i de amerikanska CSI-serierna, men ingen behandlar de döda med sådan respekt som Kay Scarpetta.

Tillsammans med Per Åhlin och Anders Wennberg har jag återigen gjorde en djupdykning i deckarhögen. Här är våra recensioner. Det som inte får plats i tidningen finns på webben.

Och här kommer en rad recensioner av aktuella deckare:

Inte nyskapande – men spännande

Patrioterna av Pascal Engman

Piratförlaget

Pascal Engman rör sig hemtamt i Stockholms medievärld, vilket är naturligt eftersom han själv är journalist. Patrioterna är hans debutroman, en triller om ett ruskigt framtidsscenario: Skrivbordskrigarna som hatar medierna gör slag i saken och börjar mörda profilerade journalister. En som hotas är Carl, en ung man som har lovat att skydda landet mot fiender. Han har två nära vänner som gör honom sällskap i hans mission.

Det bästa är att författaren inte gör det lätt för sig. Flera gånger känner jag att här är vi på väg i den gamla vanliga riktningen,men så enkelt är det inte. Mer än så skriver jag inte, ni som läser ska bli lika överraskade som jag blev. Varken stil eller händelseutveckling är direkt nyskapande, men det är rejält spännande och det duger långt för mig.

Anders Wennberg

Drama och död på karga öar

Coffin road av Peter May

Modernista

Peter May håller sig kvar på de karga öarna i Nordsjön. En man spolas upp påen ödslig strand. Han har lidit skeppsbrott, har tappat minnet och har ingen aning om vem han är och varför han är just där. Det enda han har är en karta över Coffin Road.

Samtidigt reser en kriminalinspektör till en annan ö i Yttre Hebriderna, där en man har hittas ihjälslagen. Och i Edinburgh sitter en tonårig flicka och grubblar över vad som hänt hennes far, den berömda vetenskapsmannen som plötsligt försvann.

Tre personer vars vägar kommer att korsas. Peter May gör det lite lätt för sig när han spelar ut minnesförlust-kortet som grundbult i intrigen, men Coffin road är i övrigt så bra att han den här gången kommer undan med det.

Per Åhlin

Svidande nära verkliga händelser

Gänget av Katarina Wennstam

Albert Bonniers

Hon skriver snuddande nära verkligheten, Katarina Wennstam – engagerande, provocerande och svidande nära ämnen som är högaktuella i dagens Sverige.

Gänget är inte riktigt lika bra som förra boken Skymningsflickan, men Wennstam håller alltid hög klass.

Nu handlar det om ett gäng barndomskompisar som fortfarande träffas. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir indragen i ett drama som verkar ha sina rötter i något som hände en vacker sommarkväll för nästan tjugo år sedan. Det handlar om grupptryck, skuld och skam.

Ragna Fahlander

Spännande ända till slutet

Försvunnen av Mo Hayder

Modernista

Jack Caffery heter Hayders återkommande karaktär. En något luggsliten kriminalinspektör av ett slag som vi mött förr. Detta är den femte romanen om Caffery. Det är en fristående berättelse men att ha läst de tidigare är en fördel.

En bil rapporteras stulen, det är ingenting som normalt får polisen att gå igång. Men i den här bilen fanns ett barn, en liten flicka och hon har inte kommit tillrätta. När det kommer ett meddelande från biltjuven/kidnapparen att ”det här är bara början”. Så startar en jakt med höga insatser. Rappt berättat och spännande ända till slutet.

Per Åhlin

Som om mordet aldrig hänt

Finns det hjärterum av Sara Lövestam

Piratförlaget

Fjärde och sista boken om Kouplan, den papperslösa flyktingen som blev privatdetektiv. Jag är förtjust i hela serien, och avslutningen lever upp till förväntningarna – spännande, välskriven och engagerande.

Kouplan har sitt uppehållstillstånd nu, och deckaruppdragen har bytts ut mot praktik på Farsta bibliotek. I sökandet efter sin bror hamnar han i sitt sista uppdrag, och tvingas möta skuggorna igen.

Vi får beska insikter i de förhållanden som papperslösa och illegala invandrare lever under. I en trea i Hagsätra bor afghaner, afrikaner och östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt.

Ragna Fahlander

Viskande kvinna rädd och förföljd

Viskaren av Karin Fossum

Forum

Skräck och förvirring präglar berättelsen om Ragna Riegel. Hennes stämband är skadade och hon kan bara viska där hon sitter i förhör med kommissarie Seijer. Ett brott har begåtts, hon har redan erkänt. Välskrivande Fossum har alltså vänt på historien.

Vi följer Ragna under den där hösten när hon känner sig förföljd – får insikt i hur hon tänker, känner och reagerar. Det blir lite segt att följa den osannolikt grå huvudpersonen, men i och för sig häftigt att äntligen hitta sitt namn i en deckare. Och Fossum knyter ihop historien elegant – som vanligt.

Ragna Fahlander

Konflikter påverkar allt och alla

Jag hör sirenerna på gatan av Adrian McKinty

Modernista

Bara det faktum att Adrian McKinty döper sina romaner efter Tom Waits-låtar (även om det här är ett citat ur texten snarare än titeln) gör att man måste kolla närmare på serien.

Sean Duffy är kommissarie i Nordirland under brinnande inbördeskrig. Han försöker vara en vanlig polis som utreder vanliga brott, men konflikterna påverkar alla och allt. En torso hittas i en resväska. Det finns inga ledtrådar, och försvunna i lämplig ålder finns det många att välja mellan. En etikett i väskan ger dock ett uppslag.

McKintys berättelser är i de gamla privatdeckarnas anda. Det är rappt, ibland skämtsamt och dråpligt, ibland våldsamt. Men det är alltid bra.

Per Åhlin

I övervakningens förlovade land

Jag ser dig av Clare MacKintosh

Lind & co

Nu är vi i London, och hänger med Zoe Walker som varje dag följer samma rutiner. Hon tar tunnelbanan till och från jobbet, ger en slant till gatumusikanten...

En dag upptäcker hon ett foto på sig själv bland småannonserna i en tidning. Dagen efter finns en ny annons på samma plats i tidningen med en bild av en annan kvinna. Och dagen därpå ytterligare en.

Är det någon som håller koll på dem? En psykologisk triller i kameraövervakningens förlovade land. Den är lite segare än debutromanen Jag lät dig gå, men den innehöll å andra sidan en vändning i intrigen som är svår att leva upp till.

Ragna Fahlander

Skjutning mot brudfölje, flera döda

Skuggan av tvivel av Peter Robinson

Forum

Robinson håller hög klass och är i sitt esse i den 16:e boken med kommissarie Banks i huvudrollen – med helgjutna personporträtt och bra intrig. Visst kan jag fnysa lite åt den rökiga whiskyn och ständiga referenser till kommissariens musiksmak, men det är petitesser.

Inledningen är dramatisk. Ett nygift par hinner knappt ut på kyrkbacken när någon börjar skjuta. När tystnaden lägger sig är flera döda. Det verkar som polisen finner en snabb lösning, men Banks börjar gräva djupare i morden och upptäcker gamla hemligheter. Risken finns dock att fler dör.

Ragna Fahlander

Bosch letar försvunnet barn

Inte ett farväl av Michael Connelly

Norstedts

Harry Bosch har slutat som polis och börjat som privatdetektiv. Det är inte första gången han gör den resan men nu är det för gott, dörren tillbaka till LAPD är stängd. Han jobbar dock som obetald deltidspolis vid San Fernando-kåren där han utreder cold cases.

En döende miljardär kontaktar Bosch. I sin ungdom hade han en affär, men flickan försvann. Hon var gravid, och den gamle vill veta om hon födde barnet och var det i så fall finns. Inte alla i han omgivning välkomnar en ny arvinge.

Parallellt med detta utreder Bosch en serievåldtäktsman som efter en tids overksamhet börjat röra på sig igen. Detta är den 23:e romanen om Harry Bosch. Mycket är bekant, men Connelly lyckas röra om tillräckligt för att göra det värt att fortsätta att läsa.

Per Åhlin

Benfynd leder till underjorden

Dolt i mörker av Elly Griffiths

Forum

Feel good-deckare med underfundig humor och kärleksfullt tecknade karaktärer – det kännetecknar böckerna om rättsarkeolog Ruth Galloway, hon som har ihop det så smått med den vresige kommissarien och som är kompis med en druid.

Den här gången hittas ben i en gammal kalkstenstunnel. När Ruth undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd. De tycks nyligen ha kokats och grävts ner.

Frågan är om det finns ett underjordiskt samhälle i gångarna under Norwich och om fyndet har något samband med de hemlösa som hittas mördade och kvinnor som försvinner.

RAGNA FAHLANDER

Hjältinna jagar storskurkar

Den blå poetens kärlek av Lone Theils

Norstedts

En fristående fortsättning på Flickorna på Englandsbåten, tyvärr ingen lyckad uppföljare. Det krävs för många sammanträffanden för att intrigen ska gå ihop. Och journalisten Nora Sands blir för mycket av flickbokshjältinna när hon jagar storskurkar.

Nobelpristagaren som flytt från Iran skils från sin hustru, som är spårlöst försvunnen. Han ger Nora en exklusiv intervju och ber om hjälp att leta i London.

Jakten leder henne till platser där illegala flyktingar håller sig gömda på flykt från myndigheterna. Nora kastas med fara för sitt eget liv in i en mörk värld där vissa människoliv är mindre värda än andra.

Ragna Fahlander