Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsplattor för e-böcker

En bok behöver inte längre vara gjord av papper. I USA har speciella läsplattor för elektroniska böcker blivit en succé, och nyligen kom en ny version av storsäljaren Kindle. Sverige ligger än så länge efter, men branschen räknar med ett genombrott de närmaste åren.

köper nederländska e-boksläsaren Bebook behöver inte vara sysslolös. Du får inte mindre än 20 000 böcker på köpet. Vad det handlar om är förstås böcker som är så gamla att upphovrsätten har slutat gälla. Tyvärr är de flesta på engelska, men det finns ett 40-tal svenska titlar.

Själva e-boken har en 6 tum stor skärm, väger 220 gram och klarar även av musik och ljudböcker i mp3-formatet.

Cirkapris: 2 799 kronor

Läs mer: www.mybebook.com

är tunn och smidig. Den väger bara 174 gram, alltså mindre än en stor chokladkaka. Trots detta har den en skärm på 6 tum. Precis som konkurrenterna klarar Cybook även av musik och ljudböcker i mp3-formatet, men du måste använda specialhörlurar. Kontakterna är nämligen 2,5 millimeter i stället för 3,5 millimeter som är standard.

Cirkapris: 2 835 kronor

Läs mer: www.bookeen.com

är större och tyngre än konkurrenterna. Den väger 435 gram, alltså mer än dubbelt så mycket som Cybook. Skärmen är 8 tum i stället för 6. Det här är en poäng för den som vill använda sin läsplatta för att läsa tidningen.

Iliad har även en tryckkänslig skärm som även kan användas som anteckningsblock. För detta krävs en specialpenna.

Cirkapris: 5 433 kronor

Läs mer: www.irextechnologies.com

har ännu inte lanserat sin läsplatta Ebook Reader i Sverige, och det är oklart när det kommer att ske. Men den som köper produkten i exempelvis Storbritannien eller USA kan förstås använda den i Sverige.

Med en 6-tumsskärm och en vikt på 220 gram är den lika stor som de flesta konkurrenter. Den klarar också mp3-musik och ljudböcker.

Cirkapris: 224 pund (2 722 kronor)

Läs mer: www.sony.com/reader

Läs i mobilen

Du behöver naturligtvis ingen läsplatta för att läsa e-böcker. De funkar i alla datorer, både bärbara och stationära. Har du en så kallad smartphone, alltså en avancerad mobiltelefon, kan du även använda den som e-bokläsare. Förutsättningen för att det ska fungera bra är en stor skärm. Den svindyra nya HTC Touch Pro2 är en av de mobiltelefoner som har störst skärm. Dess 3,6 tum är dock betydligt mindre än alla läsplattor.

Cirkapris: 6 899-14 449 kronor

Läs mer: www.htc.com

Fotnot: Cirkapriserna är hämtade från prisjämförelsetjänsten Pricerunner (www.pricerunner.se) eller tillverkarnas hemsida. De anges exklusive frakt.

Bildtext 3: Bebook.

Bildtext 4: Cybook Gen3.

Bildtext 5-6: Amazon Kindle.

Bildtext 7: Iliad Book Edition.

Bildtext 8-9: Sony Ebook Reader.

Bildtext 10: HTC Touch Pro2.

//bilder:10