Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasse Brandeby är död

Skådespelaren Lasse Brandeby har avlidit, uppger dottern Anna Brandeby Harström för Expressen.
Se tv-inslaget ovanför artikeln.

Skådespelaren Lasse Brandeby har avlidit, uppger dottern Anna Brandeby Harström för Expressen.

Han avled på sjukhus i Göteborg natten mot söndagen. Lars Brandeby blev 66 år.

Lasse Brandebys sambo Ninnie Fjelkegård, dottern Anna Brandeby Harström och vännen Lasse Kronér skriver i ett mejl till TT:

"Det är med stor sorg och saknad vi måste meddela att vår älskade goe Lasse Brandeby har gått bort efter en tids sjukdom. 2011 11 20 somnade Lasse in omgiven av nära och kära".

Lars Brandeby föddes 1945 och hade en rad yrken innan han kom in på Journalisthögskolan i Göteborg 1979 - högstadielärare, taxichaufför, besinmacksbiträde. Efter bara ett år på skolan arbetade han som reporter på Radio Sjuhärad, där han tillsammans med bland andra Jan Josefsson väckte både munterhet och irritation med frispråkiga intervjuer med politiker och andra makthavare.
- Så sorgligt. En stor sång- och dansman och en nära vän har gått bort, kommenterar journalisten Jan Josefsson som arbetade med Lars Brandeby på lokalradiostationen Radio Göteborg Sjuhärad mellan 1981 och 1987. De gjorde det direktsända programmet Elfte timmen. Bland minnena därifrån finns tilltaget att ringa upp den dåvarande chilenske diktatorn Augusto Pinochet, verkligen ha honom i luren och därpå - på hög volym - spela sånger med Victor Jara, en oppositionell poet och sångare som mördades av regimen Pinochet. - Han var otroligt rolig och kunde hålla på hela natten om han var på humör, som när jag fyllde 50. - Vi var olika som personer men det blixtrade till när vi träffades. Han hade ett enorm samhällsengagemang och rättvisepatos, jobbade gratis och i skymundan om han tyckte om syftet med det han gjorde, säger Jan Josefsson. - Han var ofta rätt osäker på sin person men när han fick på sig Kurtankavajen och kammade upp håret blev han självsäkerheten själv, det var otroligt kult att se honom som Kurtan. Vi sade ibland att Kurtan skulle följa med Lasse till långvården en gång i tiden och göra de andra där tio år yngre. - Vi träffades inte så ofta på senare år, senast ringde han från sjukhuset efter det att hälsan sviktat efter Let's dance. Jag saknar honom enormt, säger Josefsson.

Figuren Kurt Olsson dök upp i lokalradion redan 1979 och utvecklades under 1980-talet såväl hos Nationalteatern i Göteborg som i föreställningar på olika scener i staden. SVT nappade 1987 och programserien Kurt Olssons television blev en omedelbar succé med sin damorkester, Siw Malmkvist-covers och "Kurtans" besynnerliga intervjuer.

Succén med den första tv-serien följdes upp med spelfilmen Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mej själv och tv-program som Fådda blommor, Kurt Olssons sommartelevision och Kurt Olssons julkalender. När intresset för Kurt Olsson började att avklinga spelade Lars Brandeby i operetter, revyer, musikaler och farser på en rad landets mest kända scener tillsammans med bland andra Eva Rydberg och Kent Andersson.

En annan Brandebykaraktär var Rolf Allan Mjunstedt i tv-serien Rena rama Rolf på 1990-talet. Han har också visat upp sig i tv som dansör i TV 4:s Let's dance.

Under senare år drabbades Lars Brandeby av sviktande hälsa som resulterade i lunginflammation och en hjärnblödning.