Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilar ska stanna i protest

Lastbilschaufförer protesterar nu mot att Sundsvalls tingsrätt friade den makedonske chauffören som greps i Njurunda.
De ska visa sitt missnöje genom att låta sina bilar stå stilla på väggrenen 15 minuter varje dag.

Annons

Sundsvalls tingsrätt friade i onsdags den makedonske chauffören som greps i Njurunda i oktober med falskt körkort och falskt pass. Över hundra personer har överklagat domen. Nu vill lastbilschaufförer visa sitt missnöje genom en samordnad protest. Kenneth Jaktlund är en chaufför från Umeå som tillsammans med sina kollegor i landet ska stanna sin lastbil.

– Det är en protest mot domen och för att visa att vi bryr oss om trafiksäkerheten. Vi vill även visa polisen att vi vill ha förändring så deras arbete blir mer meningsfullt och förhoppningsvis får starkare verktyg i lagen, säger Kenneth Jaktlund.

Planen är att de ska stanna sina lastbilar på väggrenen samtidigt, under 15 minuter varje dag. Protesten startar till veckan och ska hålla på fram tills jul.

Just nu är det cirka 4 200 som har skrivit på en namninsamling, "Lika villkor för svenska åkerier", med syfte att det ska vara samma regler och villkor för alla som kör i Sverige, oavsett nationalitet. De som skrivit under ställer sig frågande till tingsrättens beslut att fria den makedonske chauffören.

– Vi vill ha med oss chaufförer från hela landet. I nuläget vet jag inte hur många som kommer att delta i protesten men förhoppningsvis kommer många att ansluta eftersom, säger Kennet Jaktlund.

De uppger att de ska parkera på ett trafiksäkert sätt och inte störa trafiken.

– Vår förhoppning är att vi kommer synas och väcka uppmärksamhet, säger Kenneth Jaktlund.

Läs om när lastbilschauffören stoppades här.