Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilssläp välte mitt i rondellen

Vid 19 tiden på kvällen hade släpet som vällt i centrala Mora lyfts upp på rätt köl igen.

Annons

En stor lyftkran och två stora lastare genomförde arbetet med att lyfta upp både släp och last i samma lyft. Brandbefälet Johan Szymanski konstaterade att ingen kommit till skada vid olyckan när släpet väl lyftes upp. Då kunde han kontrollera att ingen hamnat under släpet.

Det var vid 17-tiden på fredagskvällen ett stort långtradarsläp lastad med stora husväggar välte vid 17-tiden i centrala Mora.

Olyckan inträffade vid rondellen på Strandgatan, tillika fungerade genomfart benämnd E-45.an, nedanför Kaplangården.

Det var andra gången släpet välte under transporten från Göteborg till en by utanför Mora. I tisdags när ekipaget hade passerat Klarälven på väg norrut kom släpet utanför vägkanten. Skarp dimma med dålig sikt rådde då på den aktuella platsen.

Under tre dagar bärgades lasten och lastades på nytt för transporten mot Mora. Dessutom reparerades de skador som uppstått på släpet.

På fredagskvällen inträffade nästa dramatiska tillbud för den aktuella transporten. På väg söderifrån skulle den mycket långa och höga lasten passera den skarpa rondellen på Strandgatan upp till Kaplansgatan.

Trots att chauffören körde extremt långsamt kom lasten på släpet i rörelse och välte med våldsam kraft åt sidan.

I den närbelägna Kaplansgården var det vernissage på en utställning.

En av gästerna uppger att det blev en våldsam smäll och att hela byggnaden skakade.

Johan Szymanski uppger att vägbanan lutar ljust i svängen och dessutom var det en vägskada med hål i vägbanan alldeles där släpet välte.

Ett lyftfordon beställdes till olycksplatsen för att bärga last och släp tillsammans med två lastare. Under tiden bärningsarbetet pågick dirigerades trafiken norrifrån om via Älvgatan runt olyckplatsen förbi Mora hotell och ut på E-45:an. Trafiken söder ifrån slussades förbi olycksplatsen via Tingsnäsvägen.

Lasten var till ett husbygge i en Moraby. Den skulle genomföras i två transporter. Den första transporten gick utan missöden. Den andra råkade ut för två olyckor. Trafiken rullade på i normal omfattning igen vid kvart över sju på kvällen sedan släpet transporterats bort och platsen städats.

Artikeln kommer från dt.se