Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt barnen få en vit jul

Henning Mankell har skrivit: "I frågan om alkohol är Sverige en enpartistat, där spritens diktatur får råda lite som den vill." Sedan tar han ställning för barnens rätt till en alkoholfri jul.

I Sverige finns cirka 400 000 barn i familjer där riskfylld alkoholkonsumtion förekommer. Är inte julen barnens högtid? Många barn känner ångest och fasa inför julen, och det som kan hända.

Det finns undersökningar som visar att var fjärde sjukhussäng är upptagen på grund av alkoholen. Är det då konstigt att vårdpersonal och resurser inte räcker till?

I Sverige förekommer en ohejdad reklam för alkoholen, trots att det är i lag förbjudet om det inte följs av en varningstext. Dessutom förekommer en smygreklam i de flesta medier.

Är det inte reklam när det på en tidningshelsida om viner och vinprovning, uppmanas att ta med vin på picknicken, eller bjuda in grannarna på vinprovning? Man brukar ju ha med sig barn och ungdomar på picknick.

Dock ingen varningstext på dessa sidor. Vem betalar för denna reklam?

Varje dag möts man av hela raden av artiklar i tidningarna om rattfylleri, misshandel, olyckor och bråk där alkoholen är orsaken. Det dör ungefär 6 000 svenskar varje år på grund av alkoholen.

I Bibeln står: "För den som förför en av dessa mina minsta, för den människan hade det varit bättre om en kvarnsten hängts om hennes hals och sänkts i havets djup".Tänk på detta!

Alla barn har rätt till julglädje. Låt julen vara jul för alla barn, en vit jul!

Helge Sivertsson, IOGT-NTO Logen Fjällblomman, Oviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel