Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt de gömda flickorna inte bli glömda

Bring back our girls! Så lyder uppropet som många kända, oftast kvinnor, som Michelle Obama, gått ut med för att få omvärlden att på allvar göra något för att få ut de nära 300 nigerianska skolflickorna som terrorgruppen Boko Haram, har kidnappat. Inte ens Gud, eller rättare sagt Allah, vet vad som ska hända med dem. Slavar? Bortgifta? Prostituerade?

Det har gått över en månad nu som de hållits gömda, och snart blir de väl glömda. Man kan inte låta bli att fråga sig vad omvärlden, däribland stormakten USA, hade kunnat gör för att hitta dem, ja rädda dem, om det handlat om pojkar som försvunnit. Bring back our boys, hade då självaste president Obama gått ut och sagt! Nej, vad tänker jag nu? Hade det rört sig om pojkar hade de kanske överhuvudtaget inte blivit kidnappade.

Cynisk tanke? Kanske det, men det är inte jag som är cynisk, jo, kanske lite, men i första hand politikerna och politiken. För så här är det i många länder, kanske även vårt eget: pojkar är något att satsa på. De ska få utbilda sig, bli självständiga, välja yrke och slippa bli bortgifta med någon gammal rik tant, de lär sig att ta för sig av livet, i stort som smått.  Men flickor däremot, är den mest marginaliserade gruppen i världen. 31 miljoner flickor förnekas utbildning. De löper större risk än pojkar att drabbas av undernäring och sjukdomar. De blir bortgifta i unga år, könsstympade eller utsatta för hedersvåld om de visar för mycket egen vilja.

Och vilja måste man ha för att klara sig, särskilt som flicka. Men det räcker ändå inte mot terrorgrupper som Boko Haram. Kanske inte slagord som Bring back our girls heller. Men något måste ju ändå sägas och göras. Det tycker förhoppningsvis även cyniker.