Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt de rödgröna gulla med falska antirasister

Förra veckan bröt Dagens Nyheter mot sin regel att inte publicera anonyma insändare.

En bra sådan, för övrigt: Anonyma debattörer kan inte räkna med att riktigt bli tagna på allvar.

Men den korta berättelsen signerad "Robert" skakade om. Skribenten är gift med en svensk kvinna, adopterad från Korea. En person som växt upp och accepterats som svenska. Fram till senare år, då andra värderingar tillkommit.

Det handlar om människor som inte respekterar henne på grund av hennes östasiatiska utseende. Som tränger sig före henne i Ica-kassan och i mötena på hennes jobb - en statlig myndighet - klagar över hennes "brytning" och i stället vill servas av en "riktig svenska."

Till det kommer att kvinnans arbetskamrater snarast blir arga när hon försöker diskutera de problem hon möter. Antagligen är det just rädslan för reaktionen på arbetsplatsen som gör att hennes man velat vara anonym

Robert pekar explicit ut personer med ursprung i Mellanöstern och Nordafrika som problemet. Det är förstås problematiskt - var och en med hyfsat mycket kontakter med folk som härstammar därifrån vet att de flesta av dem aldrig skulle bete sig på det sättet.

Men de exempel han ger är ändå plågsamt välbekanta, inte minst för många lärare som kommer från andra delar av världen än den muslimska och fått jobb i svenska förortsskolor.

Ett par veckor innan publiceringen av insändaren bröt de båda folkpartistiska riksdagskandidaterna Robert Hannah och Simona Mohamsson mot tabut att beröra ämnet rasism bland invandrare. I en debattartikel i DN berättade de om sina upplevelser från förortsskolor där de få återstående svenska eleverna rutinmässigt blir kallade saker som svennehora, svennebög och bonde.

"All rasism är rasism oavsett om den drabbar majoritets- eller minoritetsbefolkningen" skrev FP-duon, som för övrigt båda har sina rötter i Mellanöstern. Det kan låta självklart, men säkrare än brev på posten dök ett ilsket gäng Vänster- och Miljöpartister och SSU-are upp och anklagade skribenterna för att gå Sverigedemokraternas ärenden.

Miljöpartisten Yasri Khan drämde först till med det tröstlösa argumentet strukturell rasism - att Sverige är så inpyrt med rasism att invandrare i praktiken är förutbestämda till en varierande grad av utanförskap i Sverige. Sen gav han sig på den bild av förortens ungdomar som de förmedlat - "det som berättas anspelar på en rasistisk föreställning och stereotypa generaliseringar."

Yasri Khan är en värdig representant för det islamistiska etablissemang som omhuldas av samtliga rödgröna partier. Det mest spektakulära utslaget av den välviljan var försöket att ge Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa plats i den socialdemokratiska partistyrelsen.

Det var synd att inga debattörer från de andra allianspartierna backade upp de båda klarsynta folkpartisterna. Den snurriga debatten om rasism är inget som vare sig hedrar eller stärker de rödgröna - tvärtom kan den bli den tuva som stjälper Löfvens lass.

CITATET

"Är man inte förberedd så är man oförberedd."

Statsminister Fredrik Reinfeldt bjöd sina 2 801 partikamrater på den ena visheten efter den andra på Moderaternas avslutande Sverigemötesdag i lördags. Sen fick han ombuden att hoppa - sa han inget om att "vi lever på hoppet?"