Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt den som vill få vittna anonymt

/
  • Hot om våld och repressalier är det som avhåller de flesta från att vittna. Att med dagens teknik låta människor vittna anonymt skulle stävja brottsligheten, menar Erland Lundgren.Arkivbild: conny Lagé

Annons

För att upprätthålla lag och ordning är polis och rättsväsende beroende av människor som ställer upp och vittnar. Brottsligheten och rättsförfallet i landet har nu gått så långt att snart ingen ställer upp och vittnar i domstol. Det här problemet har växt snabbt de två senaste decennierna utan att riksdagen och lagstiftare gjort något åt det!? Hot om våld och repressalier är det som avhåller de flesta från att vittna.

Hur farligt är det när våldsmän inte åker fast? Och brottsligheten därmed eskalerar, då våldsmannen konstaterar; att det här var ju inte farligt?

Se fallet Engla och de som till sist åker fast efter fem–tio våldtäkter! Och hur många våldtäkter anmäls inte; är det 10, 20 eller 50 procent då offren inte vill uppträda i domstol och därmed bli kända?

Vidare; hur många flickor, kvinnor är det som skäms och behåller våldtäkten som sin hemlighet?

Lagstiftning, rättsväsendet och polisen måste ju följa med och anpassa sig till samhällsutvecklingen!

Med dagens teknik kan och ska alla vittnen som vill, få vara anonyma! Behöver vittnet delta i en domstolsförrättning så finns vittnet tillsammans med polis på hemlig plats där de kan följa rättegången via television eller dator samt gå in och vittna där så krävs med en förställd röst.

Vidare utbetalas skattefritt en grundersättning a 1‑000 kronor plus rese- och andra utgifter samt 300 kronor per timme alternativt ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Med den här enkla ordningen skulle polis och rättsväsende spara miljarder per år! Och svenska folket och dess polis återfå en hel del av förlorad framtidstro, motivation och arbetsglädje.

Mer läsning

Annons