Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt dig inte luras av propagandan

Under de senaste tio åren har vi blivit 700 000 fler svenskar. Invånarantalet ligger nu över 9,7 miljoner. Ökningstakten har varit snabbare än tidigare. Den största förklaringen är att många flyttar till Sverige från andra länder och höga födelsetal.

Problemet är att det inte gäller oss.

Under samma tid, alltså de senaste tio åren, har befolkningsutvecklingen i vårt län gått åt rakt motsatt håll. Befolkningen har minskat med cirka tusen personer.

Det är välkända fakta och en mycket alarmerande trend men en fråga som det hittills varit mest tyst om i valrörelsen.

Om den ökade klyftan mellan allt hetare storstadsområden och mer utsatta landsbygdskommuner pratar få politiker. Förslag som ändå tas fram får sällan genomslag.

Trots att det bara genom att läsa befolkningsstatistik går att formulera en hållbar framtidsstrategi för Jämtlands län: att på alla tänkbara sätt öppna för ett mångkulturellt samhälle.

I lördags gick mångfaldsparaden genom Östersund. ÖP stöttade Östersunds FK:s kampanj. Vi vill vara tydliga med att ta ställning för mångkultur.

På söndag är det val. Låt dig inte luras av propagandan från de mörkbruna krafter som hävdar att vi inte har råd, att ökad invandring ska utarma våra byar, att vården försvinner och välfärden hotas, pensionerna urholkas eller vad det nu kan vara.

Det är precis tvärt om. "Nu börjar flyttlassen gå åt andra hållet" var en av rubrikerna i ÖP:s valbevakning. Den gällde Strömsund. Förklaringen är ökat flyktingmottagande.

Under ÖP:s direktsända valdebatt i Sveg blev skiljelinjen mellan partierna som ser mångkultur som ett hot eller en möjlighet tydlig. Härjedalen är ett exempel på kommuner där arbetskraften knappt räcker till för att ens trygga samhällets mest basala resurser framöver om antalet invånare inte ökar. Sverigedemokraterna säger, precis som partiets ledare Jimmie Åkesson upprepat som sitt mantra under hela valrörelsen, att människor som flyr hjälps bäst där de hör hemma men framför allt hit ska dom inte komma! Ja, argumentationen känns välbekant nu. Den hade till och med letat sig in i debatten på restaurang Mysoxen i måndags.

Vad Sverigedemokraterna saknar är det omvända perspektivet: att varje människa som kommer hit och vill bygga upp ett nytt liv erbjuder en möjlighet som kan hjälpa oss att lösa samhällets grundläggande problem. Jämtlands län tappade alltså 1000 på tio år! När Jimmie Åkesson besökte Hammarstrand för några veckor sedan frågade ÖP:s Ingmar Reslegård honom om inte historien visar på att invandring har bidragit till utveckling. Svaret blev att Sverigedemokraternas ledare över huvud taget inte förstod frågan.

Ekonomen Klas Eklund träffade huvudet på spiken i en krönika i tidningen Fokus förra veckan när han hävdade att det i genomsnitt tar åtta år innan en nyanländ invandrare har etablerat sig på arbetsmarknaden. Åtta år, innan han, hon eller familjen fått förutsättningar att skapa sig ett nytt liv, kanske startat ett företag och kan bidra till samhällsutvecklingen. Stämmer siffran känns det som en oändligt lång tid, för alla inblandade. Så länge har inte Härjedalens kommun varken tid eller råd att vänta.

Just detta borde ha varit huvudfrågan i valrörelsen. Inte om vi ska ta emot alla som vill komma hit med öppna armar - vilket för de flesta är en självklarhet - utan hur vi gör det. Inte om invandringen utan integrationen. Om den kan man prata länge, politiken har utan tvekan varit ett misslyckande. ÖP har i serien Nya Jämtar det senaste året berättat många historier om människor som hamnar i ett byråkratiskt vakuum och inte ges möjligheter att skapa sig en ny tillvaro här.

Jag vet inte när frågan om hur ett människovänligt mångkulturellt samhälle byggs upp försvann från heta listan i valdebatten. Om den ens var där. Möjligen låste det sig fullständigt när även regeringsalliansen började prata om ökade kostnader för flyktingmottagandet. Visserligen med en helt annan ingång. Om att "öppna våra hjärtan" för de som flyr för sina liv från kriget i Mellanöstern men det kom ändå att bekräfta problemställningen som Sverigedemokraterna vill ha den. Att flyktingpolitik handlar om pengar in och ut i en budget, inte om människosyn, värderingar och utvecklingsmöjligheter.

För vårt län riskerar det synsättet att bli förödande.