Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt EU fortsätta växa

Annons

Dessa dagar firar vi liberaler inte bara våren utan även 10-årsjubileet av en av EU:s viktigaste framgångar. Den stora utvidgningen. Den 1 maj 2004 blev tio länder med närmare 75 miljoner invånare nya EU-medlemmar.

De nya EU-länderna bar på en dramatisk historia. Tre före detta Sovjetrepubliker (Estland, Lettland, Litauen) som levt under sovjetisk diktatur och ockupation sedan andra världskriget, fyra tidigare satellitstater till Sovjetunionen (Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien) som plågats av kommunismens förtryck, en av de före detta jugoslaviska republikerna (Slovenien) som levt under socialismens ofrihet och därtill två Medelhavsöar (Cypern och Malta).

I dag är vi 28 medlemsstater och vi folkpartister vill att EU ska fortsätta växa. Varje land i Europa ska kunna bli medlem den dag man tydligt uppfyller högt ställda krav på demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi.

På samma sätt som EU:s utvidgning 2004 bidrog till att främja demokrati och ekonomiskt välstånd kommer den i framtiden att likaså hjälpa länder österut som Ukraina, Moldavien, Vitryssland och Georgien, länder på Balkan och länder söderöver som Turkiet den dag landets ledning på allvar börjar respektera mänskliga rättigheter.

I år är ett speciellt år i Europas historia. Vi markerar frihetens Europa med 10-årsdagen av den stora utvidgningen och 25-årsdagen av Berlinmurens fall.

Detta påminner oss om att det inte var många år sedan och inte många mil härifrån som diktaturer höll miljoner européer i förtryck.

Vi minns också att det i år är 100 år sedan första världskriget bröt ut och 75 år sedan andra världskriget startade.

Enligt EU-kommissionen är det i dag lika många rasistiska partier i Europas nationella parlament som det var kring tiden för andra världskriget. Dessa olika nyanser av brunt från nynazister, högerextremister till allmänt rasistiska och populistiska partier vill rasera det europeiska samarbetets grund om frihet och öppenhet.

Sverigedemokraterna vill inte bara att Sverige ska lämna EU utan går även till val på att stoppa utvidgningen och den fria rörligheten mellan EU:s medlemsstater. Detta parallellt som Ryssland under Putins ledning beter sig alltmer aggressivt liknande sovjetisk stil genom att folkrättsvidrigt och skamligt attackera grannlandet Ukraina militärt.

När dessa mörka krafter växer som åter vill slita sönder Europa behövs europeiskt samarbete mer än någonsin. Detta står vi i folkpartiet liberalerna för. Låt EU fortsätta växa.

Birgitta Ohlsson (FP)

EU-minister

Margareta Widell (FP), Pär Löfstrand (FP)

kandidater till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel