Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt landsbygden bli en valfråga (TORSDAG)

Med knappt tio månader kvar till valet möts Centern och Miljöpartiet i ett antal landsbygdsdebatter runtom i landet. Ikväll debatterar jag med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ås utanför Östersund.

Att debatten sker här är ingen slump. Jämtland är ett län med mycket landsbygd där de gröna näringarna och turismen spelar en stor roll.

Effektiva transporter, bredband och ett attraktivt företagsklimat är avgörande för länets utveckling. Centerpartiet är det parti i svensk politik som tydligast driver dessa frågor.

För oss är likvärdiga villkor grunden för ett Sverige som håller ihop socialt och regionalt. Målet är ett Sverige som växer i takt.

Vi tror på decentralisering och är motståndare till att makt och valfrihet flyttas allt längre bort från människors köksbord. De som bor i Jämtlands län vet bäst om vad som krävs för att länet ska utvecklas och vilka styrkor länet har som går att bygga vidare på.

Det här kan tyckas som självklarheter, men det är det inte. Många svenska partier menar tvärtom att de stora investeringarna i infrastruktur ska ske i storstadsregionerna och att det är tjänstemän på nationella myndigheter som vet bäst vad jämtar vill ha.

Miljöpartiet är ett exempel på ett parti som driver en agenda som skulle vara skadlig för landsbygden. Det finns många exempel, men dessa tre frågor önskar vi särskilt att Gustav Fridolin kan svara på i kväll:

• Att kunna förflytta sig är en förutsättning för att bo och verka på landsbygden. Trots det vill ni införa nya skatter på flyg och lastbilstransporter och höja skatten på bensin. Hur tror du att det påverkar de delar av landet där tunnelbana och annan kollektivtrafik inte är ett alternativ?

• Energiomställningen är en stor möjlighet för landsbygden. När ni stödde den socialdemokratiska regeringen före 2006 byggdes det i genomsnitt ett vindkraftverk i veckan. Med Alliansregeringens politik är motsvarande siffra ett om dagen. Vad talar för att ni skulle lyckas bättre om ni fick bestämma den här gången?

• Miljöpartiet motsätter sig att det ska gå att bygga i attraktiva strandnära lägen i landsbygdsområden, ni vill inte tillåta jakt på varg och ni vill undanta mer skog från att brukas hållbart. Hur skapar de här inskränkningarna i människors och företags vardag nya jobb och utveckling på landsbygden?

Vi välkomnar den uppmärksamhet landsbygden har fått på senare tid och hoppas att vi kan debattera dessa frågor ända fram till valdagen.

Annie Lööf (C)

partiledare

Maria Söderberg (C)

kommunstyrelsens ordförande i Krokom