Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt människor bygga nära vatten

Det måste bli enklare att bygga bostäder i strandnära lägen, inte minst i de glest befolkade delarna av landet. Kristdemokraterna gläds därför över att vi i regeringen öppnat för att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

Annons

Förändringen gäller vattendrag upp till två meter breda och liten sjö (eller tjärn) upp till 1 hektar. Med det beslutet kommer vi ifrån många bisarra situationer där bygglov nekats den som råkat ha ett vattenfyllt "dike" för nära sin tomt.

Beslutet innehåller också ett skydd för då biologisk eller kulturminnesvärd hänsyn behöver tas.

Med detta blir det lite flexiblare och mer attraktivt att bosätta sig på landsbygden. Till det aktuella beslutet har dessutom formulerats följduppdrag för att på sikt upphäva det generella strandskyddet för små sjöar och vattendrag. Utgångspunkten ska vara att det är tillåtet att bygga på dessa platser.

Kilometervis av attraktiva boendeplatser i bygder med avfolkningstendenser står idag belagda med ett rött stoppljus för den som vill flytta dit. Drömmar om ett liv på landet med utsikt över vattenspegel från köksfönstret gör landsbygden attraktiv och måste bli förunnat även den som inte råkat ärva en fastighet.

Om vi vill att hela Sverige ska leva måste vi ge förutsättningar för det. Genom att lyfta strandskyddets våta filt kan flyttlassen börja vända ut på landet från städerna.

Irene Oskarsson (KD) riksdagsledamot, landsbygdspolitisk talesperson och riksdagskandidat för Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel