Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss bygga Nationalmuseum Norr!

Jamtli blev utsett till årets Svenska Museum 2013. Det är en utmärkelse man inte får av en slump eller genom tur. Det är en utmärkelse man erövrar på egna meriter i stenhård konkurrens.

Detta tillsammans med rekordsiffror i besöksstatistiken de senaste åren, är ett kvitto både från bransch och besökare att Jamtli positionerar sig starkt i Sverige, sedan får åsikterna gå isär hur mycket de vill om Henrik Zipsane, ekonomin och politiken. En verksamhet ska bedömas på meriter och där är Jamtli oantastligt.

Jag har suttit som Vice Ordförande i Stiftelsen Jamtli under perioden 2006-2010 så jag tycker mig ha bra på fötterna när jag säger att Jamtli är välskött, välrapporterat och drivs under en progressiv ledning som vägrar sitta nöjd med vare sig utbud eller besökssiffror.

Som skattebetalare vill man ha chefer som levererar. Det gör Zipsane.

Nu är det 2014 och Jämtland har fått en fantastisk chans i möjligheten att etablera en filial till Nationalmuseum på Jamtli för mycket rimliga pengar.

En filial till Sveriges Nationalmuseum i Östersund innebär en engångskostnad för de lokala skattebetalarna på 9 miljoner kronor fördelat mellan kommun och landsting, följt av ganska oansenliga driftskostnader därefter. Det låga beloppet för Östersunds kommun och Jämtlands Landsting görs möjligt med en bred finansieringsbild som även fördelas på lokala intressenter, EU, Boverket och pengar från staten. 

Den totala investeringskostnaden ligger runt 40 Miljoner kronor, varav alltså endast 9 i så fall fördelas jämnt på kommun och landsting. Driftstotalen per år hamnar på blygsamma 500 000 per år på Landstinget och lika mycket på kommunen. Dessutom skapas c:a 7-8 nya arbetstillfällen.

All logik, dokumentation och rimlighet visar att projektet är en mycket förmånlig satsning där alla parametrar är synliga från början. 

Projektets utformas ansvarsfullt för att vara en balanserad,solid och långsiktig satsning.

Med Nationalmuseum Norr kan länet addera ett starkt, långsiktigt och prestigefyllt varumärke som höjer attraktionskraften på ett redan starkt museum.

Förväxla inte denna investering med kostnader som likställs med sjukvårdspengar. 

Nationalmuseum Norr är ett verktyg för att på sikt generera mer sjukvårdspengar genom skatteintäkter, en bättre social kulturmiljö, högre attraktionskraft, allmän trivsel och ett viktigt tillskott bland de många argumenten att flytta hit.

Jo, det finns hårresande saker som gjorts tidigare i det här länet, för pengar som kanske hellre skulle gått till andra verksamheter inom kommun eller landsting. 

Nationalmuseum Norr är dock inte en av dem.

Nationalmuseum Norr, om det blir verklighet, blir en ny byggnad, en verksamhet, en attraktion och en permanent filial där många av landets mest spännande konstskatter kan gästspela.

Det innebär också ny nationell finansiering och breddad verksamhet för Jamtli samt skapar förutsättningar för nya, viktiga struktufrondsprojekt.

Därför sällar jag mig till de lokala företagare, filantroper, politiker och tillskyndare som ställer sig bakom en etablering av Nationalmuseum Norr i Östersund.

Det är en strategisk viktigt satsning. Att den är spännande, intressant och positiv får man på köpet.

Stefan Hallgren

Entrepenör