Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss ro Nationalmuseum Norr i land

I onsdagens ÖP kan man läsa att Jamtlis ledning haft ett möte med näringslivsföreträdare om det planerade Nationalmuseum Norr. Det är mycket bra att detta möte kommit till stånd och visar att Jamtli jobbar proaktivt med etableringen.

Annons

Mötet är helt i linje med den uppfattning vi Östersundsmoderater uttryckt vid möten och skrivit in i den gemensamma budget vi har med våra allianskollegor FP och KD.

Östersund och länet ska vara stolta över att kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) och Nationalmuseums ledning i Stockholm, så tydligt pekat ut oss som den mest intressanta platsen för ett ny stor, statlig kulturinstitution. Det är mångt och mycket Jamtlis renommé och framgångar som gjort detta möjligt.

En framtida, mycket välkommen och önskvärd etablering av ett nytt Nationalmuseum i Östersund behöver stödjas av näringslivet, EU-medel och statliga driftspengar. Det är först då som man kan se hur stor del som kommun och region kan behöva skjuta till!

Vår idé är att se i ett vidare perspektiv på hur en sådan här stor etablering kan göra för att stötta och utveckla vårt kulturliv.

En sådan här viktig kulturetablering bör kunna göras i samarbete med de planer som Östersunds kommun har på ett kulturhus. Med andra ord kan det bli fråga om en "win-win" situation.

Ett kulturhus och ett nytt stort museum är båda viktiga besöksmål för både boende och besökande turister. Vi kan med detta få ett ny intressant dragplåster till vår region som skapar ännu en besöksanledning. Något som innebär ökad handel och sysselsättning inom besöknäringarna och bättre transporter till och från länet.

Dessutom skapar det ännu större intresse för övriga kulturinstitutioner i länet.

Nu hoppas vi att alla goda krafter gemensamt jobbar vidare i en positiv anda för att ro detta viktiga projekt i land!

Pär Jönsson (M) oppositionsråd

Maj-Britt Saltin (M) kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel