Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss samarbeta om hälsovalet, Anna-Caren!

Anna-Caren Sätherberg (S) undrar på Åsikter 17 oktober om jag är stolt över vad Centern åstadkommit för landsbygden och Norrlands inland i regeringen de senaste åren. Svaret på frågan är ja.

Annons

Jag är stolt över vad Centerpartiet har uträttat för Norrlands inland, inte bara de senaste åren, utan genom tiderna. I regering eller opposition har landsbygden alltid kunnat lita på Centerpartiet.

Talar man historia och politiskt ointresse för landsbygden så är sanningen ju att påfallande ofta så har socialdemokrater och moderater funnit varandra i detta ointresse med kända resultat.

Men visst är jag bekymrad, och jag vet att Anna-Caren Sätherberg och jag ser samma saker på vår hemmaplan. Urbaniseringen är en samhällskraft som alltid behöver utmanas.

Centerpartiets politiska grundsyn är att alla ska ha rätten till en fungerande samhällsservice även om man bosätter sig utanför storstadsområdena.

Det handlar om skapa konkreta politiska förslag för att frigöra entreprenörerna och företagarna och de goda idéerna på landsbygd och glesbygd. Det handlar om att skapa fysiska och digitala transportnät hela vägen på landsbygden.

Det handlar om att politiskt synliggöra kopplingen mellan de gröna näringarna på landsbygden och de smarta och hälsosamma valen i tätorterna. Det handlar om att ingjuta kraft, mod och energi i landsbygdsborna.

Och till syvende och sist – det handlar om makt och resurser. Ökat och decentraliserat självbestämmande och regionala skattebaser är en hörnsten för att vända de negativa trenderna och skapa inflyttning i stället för utflyttning.

Detta går vi nationellt till val på som en hörnsten i vår politiska plattform.

På vad eller med vem Anna-Caren Sätherberg går till val vet vi inte. Förra gången hennes parti gick till val (2010), när S, MP och V skrev ihop sig i ett valmanifest, fanns inget av orden landsbygd eller glesbygd över huvud taget med i texten. Hur blir det 2014?

Men innan vi kommer så långt som till valkamp så har jag ett konkret politiskt förslag till samarbete här hemma. Låt oss tillsammans verka för att S-MP-V-majoriteten i landstinget får backa från sitt entreprenörsfientliga hälsovalsförslag.

Vi behöver fler – inte färre – eldsjälar och entreprenörer som Nya Närvården i framtiden, det tror jag att också många socialdemokrater tycker. Så låt oss börja där. Låt oss samarbeta med något konkret på hemmaplan, Anna-Caren Sätherberg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel