Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt skolavslutningen bli ett trevligt minne – langa inte

Annons

Firande med alkohol har blivit synonymt med och ”naturligt” vid skolavslutningar. Det kan tyckas harmlöst att servera ett glas vin till maten vid studentmiddagen hemma, men det är en gest som signalerar att det är förväntat att man ska dricka när något firas. Det är faktiskt inte heller tillåtet att ge sin son eller dotter under 20 år som tar studenten en flaska champagne eller mousserande vin. Att föräldrar, äldre vänner, syskon och andra vuxna köper ut alkohol till ungdomar under 20 år är mycket allvarligt och straffbart – det är en kriminell handling! Den som köper ut gör sig skyldig till ett brott samtidigt som den inte vet något om hur den som får alkoholen, klarar av att hantera dess verkningar.

Vissa restaurang- och klubbägare gör heller ingen hemlighet av att de gärna ser studenter som gäster under de sista veckorna på terminen. Det upplevs som provocerande att locka avgångseleverna till sina evenemang när man vet att kommunen och skolorna själva gör vad de kan för att minska fokus på alkohol vid exempelvis studentbaler.

Östersunds kommun arbetar för skolavslutningar och arrangemang för ungdomar utan alkohol och droger och kommer i framtiden att arbeta mer för att ingen under 18 år ska ha tillgång till eller vilja ha alkohol.

Är vi överens? Låt student och skolavslutningen bli ett trevligt minne – langa inte!

Mer läsning

Annons