Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Stortorget bli Gustav III:s Torg

En varm sommardag blev jag erbjuden att slappa i en av kommunens färglada solstolar mitt på Stortorget i Östersund. Jag fick också chansen att tycka till om cityutbudet via ett frågeformulär som hade Destination Östersund som avsändare. En bra citykärna ska bli ännu bättre och fotfolket får vara med och tycka till. Som utflyttad östersundare, men regelbunden hemvändare, blir jag alltmer övertygad om att Stortorget måste vara Sveriges vackraste torg. Särskilt sommartid med sina kontinentala sommarserveringar, imponerande torgyta, monumentala trappor, vackra hus och, inte minst, den fantastiska utsikten mot Frösön.

Så finns ett annat torg i centrala Östersund. I Destination Östersunds frågeformulär nämns Gustav III:s Torg som Busstorget. Det kan väl inte tolkas på annat sätt än att det sedan länge inofficiella Busstorget slutligen blivit det officiella Busstorget. Jag drar slutsatsen att ingen längre säger Gustav III:s Torg om Busstorget? Gustav III:s Torg finns inte ens längre i kommunens egen medborgarkommunikation.

Men det borde få chans att återfödas på ny plats! Jag föreslår att Sveriges vackraste torg tar över namnet Gustav III:s Torg. Stortorget alternativt Stora Torget heter torgen i var och varannan stad i landet. Östersund har nu chansen att i mängden stortorgsstäder sticka ut och profilera sig och samtidigt visa stolthet över sin grundläggare. Kung Gustav grundade en enda stad (Östersund) i vårt land under sin regeringstid, bara det en exklusivitet, och han intar tätpositionen som landets mest kulturelle, internationellt mest beundrade och multibegåvade monark. Om nuvarande Stortorget namnändras kommer kommuninnevånare, turister, kultur- och festivalbesökare, internationella idrottare, affärsmän och investerare att ständigt påminnas om kulturkungens koppling till Östersund.

Från den kommunala solstolen på torget promenerade jag vidare upp till Rådhuset. Där hittade jag, efter att ha blivit ledsagad via långa korridorer av en tillmötesgående receptionist, Johan Tobias Sergels byst av Gustav III. Flytta kungabysten från sin undanskymda plats innanför de bastanta tegelväggarna och placera den mitt på torget; Gustav III:s Torg.

Vad säger Destination Östersund? Vad säger Föreningen Gamla Östersund?

Berndt Sehlstedt

Vällingby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel