Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt tandvården vara kvar i Hede!

Annons

Ska vi behöva åka långt för att få tandvård? Ska landsbygden alltid behöva stå tillbaka för staden?

De gångna veckorna har vi kunnat läsa i ÖP att tandvården ska läggas ned i Hede, om förslaget som det ska röstas om, 25 november, går igenom.

Klass 6 vid Sonfjällsskolan tycker att det är fel; vi vill ha kvar tandvården i Hede, och har en mängd goda skäl att tycka så.

Om man lägger ned tandvården i Hede ökar avstånden till närmsta tandvårdsklinik. Det är sämre för miljön att behöva åka långt; det drabbar alla, liksom den ökade bensinkostnaden för varje familj eller enskild individ.

Elever måste ta ledigt från skolan och därmed missa utbildningstid, kanske hela dagen, om man måste åka till Östersund, men även att åka bara till Sveg kan ta mycket tid. Hur ska vi ta oss dit? Det finns inte alltid bussar på lämpliga tider.

Ska våra föräldrar behöva ta ledigt? Vissa föräldrar kan inte det – somliga har jour, till exempel. Samma problem drabbar äldre som har svårt att ta sig ut, och människor som inte äger någon bil.

Om man lägger ned tandvården ökar arbetslösheten lokalt, och fler blir tvungna att flytta härifrån för att söka arbete, från en redan glest befolkad bygd. Vissa, som är bundna till Hede, till exempel på grund av bondgårdar, blir tvungna att låta utbilda sig på nytt, och får ge upp sina gårdar.

Om man lägger ned tandvården kan köerna bli långa till andra tandvårdskliniker. Människor med utdragna problem i tänderna behöver vänta länge på att bli hjälpta, och människor med svår tandvärk tillfogas onödigt lidande.

Nu när vi under lång tid har sett det ena efter det andra läggas ned – Wemerskolan, Samhall, polisstationen, Piab, Swedbank – och allt fler hus gapar tomma i Hede, vill vi förhindra att Hede förfaller ännu mer.

Därför uppmanar vi kommun och landsting i Härjedalen och Jämtlands län att tänka till och omvärdera sitt förslag innan det blir ett beslut. Låt tandvården vara kvar i Hede!

Klass 6

Sonfjällsskolan Hede

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel