Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt vattenkraften utveckla bygderna

Vårfloden borde ha varit här efter en ovanligt snörik vinter. Vattenmagasinen längs Indalsälven och våra övriga reglerade älvar i länet fylls efter hand till bredden med vatten. Vattenkraften är en synnerligen värdefull tillgång för Sverige.

Med hjälp av det strömmande vattnet kan vårt land producera klimatvänlig el och gå i spetsen för den nödvändiga energiomställningen. Vattenkraften genererar samtidigt ekonomiska värden i mångmiljardklassen.

Dessa rikedomar hamnar till helt övervägande delen i statskassan och i kraftbolagens kassakistor. Staten tar för närvarande in 2,9 miljarder kronor per år enbart i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningar.

Från vattenkraften i Jämtlands län handlade det förra året om hela 563 miljoner kronor, mer än en halv miljard, som gick direkt till statskassan.

Ungefär 90 procent av Sveriges vattenkraft produceras i de glesbefolkade skogslänen. Denna kraft är ett mycket viktigt drivmedel för storstadsområdena och övriga mer tätbefolkade delar av landet. Vattenkraftskommunerna tillför kraft och näring till hela landet.

Exploateringen av vattenkraften har försämrat förutsättningarna för fiske, jord- och skogsbruk, liksom för turismen.

Det är ett rättvisekrav att storsamhället kompenserar för dessa ingrepp i miljö och natur.

De bygder som har släppt till sina forsar bör snarast få en rättmätig del av det värdeskapande de bidrar med.

Erfarenheterna från Norge visar att ett system med återföring av vattenkraftsmedel ger förutsättningar för lokal och regional utveckling.

Stortinget har slagit fast att vattenkraften är, ”en national resurs med stark lokal och regional förankring” och att detta ”betyder att kommunerna bör säkras stabila intäkter från den lokala kraftproduktionen”.

I Norge innebär detta att de kommuner och regioner som bidrar med vattenkraft får behålla över 5 miljarder norska kronor varje år från kraftproduktionen.

Det är dags att agera och låta vattenkraften bli en stark lokal och regional utvecklingsmotor!

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner:
Östersund, ordförande
Krokom, styrelseledamot           
Ragunda, styrelseledamot
Ragunda, styrelsesuppleant
Krokom, styrelsesuppleant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel