Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lata är ett ord jag aldrig tog i min mun"

I slutet av november blev Anton Moberg (M) rubrikernas man. Ett uttalande i kommunfullmäktige blev till ett mediedrev. Nu har stormen lagt sig. Anton Moberg har hoppat av alla sina politiska uppdrag. Enligt honom finns det förklaringar till varför han blev påhoppad.

Annons

– Några politiker la medvetet in egna värderingar i det jag sa. De hävdade att jag påstått att människor med försörjningsstöd är lata – ett ord som jag aldrig tog i min mun, säger Anton Moberg när vi träffas hemma på gården i Rödön där han arbetar som mjölkbonde.

Frågan som väckte en känslostorm handlade om ett förslag om en 500-lapp extra i julklappsstöd för barnfamiljer som haft försörjningsstöd i 12 månader.

– Förslaget var orättvist i grunden eftersom människor som jobbat och fallit utanför de senaste månaderna kan ha lika dålig ekonomi som de som haft försörjningsstöd i 12 månader. Vi var överens om att förslaget inte skulle bifallas. Motionen avslogs också.

– Det blev ingen julklapps-peng. Ändå framstod det under debatten och i media att det var jag mot resten i den här frågan.

Vänsterpartiet med Jörgen Blom i spetsen hävdade att Anton Moberg sagt att människor som har försörjningsstöd är lata. Moderaternas gruppledare, Lisa Sallin, gjorde samma intentionstolkning och passade också på att önska alla fattiga barn en god jul på fullmäktigemötet.

Tack vare Radio Krokoms bandning av kommunfullmäktige går det att få fram exakt vad som sades:

"Jag tycker det är mycket fokus på jul och juletider men julklappar är inte det viktigaste i livet. Det mesta kan man få, om man jobbar för det. Vi behöver inte servera allt på silverfat. Det är viktigare att vi lägger vårt fokus på hur vi ska göra det här till en kommun där människor har möjlighet att uppnå saker som de vill med sitt liv", så sa Anton Moberg.

– Det jag menar är att politikernas uppgift är att skapa förutsättningar för alla människor till utveckling och möjlighet att leva det liv dom vill. Att ta emot en allmosa till jul för att man är fattig kan också upplevas som en förnedrande särbehandling av människor, säger han för att förtydliga sin uppfattning.

För Anton Moberg var det första gången som politiker som han hamnade i ett mediedrev.

– Det var första gången i min politiska karriär som media varit intresserad av vad jag sagt så det var överraskande och positivt. Men media var inte intresserade av att ta reda på vad jag egentligen sagt och det är beklagligt. Det var först när SVT tog fram klippet från Radio Krokom som det stod klart vad som sagts.

Att ett uttalande som inte ens stred mot det slutgiltiga politiska beslutet för motionen kan få så stora effekter för en enskild politiker har enligt Anton Moberg andra förklaringar.

– Lisa Sallin har arbetat metodiskt för att få mig utesluten ur partiet. Vi har haft delade åsikter i flera frågor och det har blivit ett långdraget bråk. Hon ville bli av med mig och såg en chans. Jag är väldigt besviken på Saila Quicklund som är länsordförande för Moderaterna. Hon tog Lisa Sallins parti, gick ut och fördömde mig utan att informera sig om vad som egentligen sagts i debatten. Detta visar på en brist på ledaregenskaper och objektivitet i Moderaternas ledning.

Någon upprättelse har Anton Moberg inte fått utan resultatet av händelsen blev att han hoppar av sina politiska uppdrag och slutar inom Moderaterna.

– Jag hade ändå tänkt sluta som politiker nästa år, men nu gick jag tidigare. Jag har insett att politiska ambitioner är en belastning inom politiken. Om man är genuint engagerad för den goda saken och vill driva utveckling, då är politiken inte rätt forum att vara i. Det här bekräftar att politik idag inte handlar om idéer och ideologier utan det handlar om vilka vänner man har. Vänskapskorruptionen är förödande för kommunen och ekonomin. Det politiska systemet är odemokratiskt, det är en väldig hierarki bland de förtroendevalda. Detta gör att det inte längre finns något äkta engagemang för politik.

Kommer du att rösta nästa år?

– Ja, det tänker jag göra.

Vet du vilket parti du ska rösta på?

– Ja det får väl bli Kristdemokraterna då, säger Anton Moberg och skrattar innan han fortsätter:

– Av skälet att deras representant var den ende som hörde och förstod vad jag egentligen sa under fullmäktigemötet.