Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lathund för Blockets oskrivna regler

Det är främst inom kriminella kretsar, tokreligiösa samhällen och krig som man hör talas om hederskodex.

Rånare bör inte lämna en kumpan på brottsplatsen, i vissa religiösa hem får flickor inte vanhedra sina familjer genom att till exempel bli kär i fel kille. Och det sägs att under första och andra världskriget fanns det olika hederskodex mellan fienden.

Jag rör mig i kretsar lång borta från kriminalitet, fundamentalism och krig. Men det är intressant det här med hederskodex.

Ta Blocket, till exempel. Där försöker en del av oss följa vissa hederskoder, eller oskrivna regler. De är till exempel:

Man ringer inte på en annons för sent på kvällen.

Man ringer inte på en annons för tidigt på morgonen. (Vi som har små barn som vaknar tidigt har annars ett grymt övertag där).

Säger man att man ska köpa varan så köper man den, även om man ångrar sig när man lagt på luren.

Som en flitig Blocketanvändare känner jag mig ganska härdad. Jag har lärt mig att aldrig skicka något utan att först ha fått betalt, jag har lärt mig att inte ta bort annonsen innan varan är hämtad. Jag har lärt mig att det finns folk som kör med tricket "åh-jag-är-så-tacksam-min-man-är-handikappad-så-jag-är-så-lycklig-nu-att-jag-gråter-vi-har-ingen-bil-kan-du-komma-med-soffan-och-kan-vi-få-pruta-2000-kronor". Det sistnämnda fungerade inte men det var sjukt irriterande att följa hederskodexen med att först som ringer på varan och säger att hen vill ha den får den.

För ett tag sedan var jag med om en annan konstig Blocketaffär. Jag köpte en byrå och avtalade att hämta den på en adress i Östersund. Tjejen jag pratat med skulle inte vara hemma, men hennes sambo skulle det, så jag fick hans nummer. På plats på adressen stod byrån ifråga ute i trappuppgången. Jag ringde på dörren där parets namn stod - ingen öppnade. Så var skulle jag lämna pengarna? Jag tog fram sedlarna, ringde numret jag fått och var ett par steg före mig själv i tanken när jag sa:

– Jag har kastat in pengarna i brevinkastet.

Till svar fick jag:

– Va? Här ligger inga pengar.

Där stod jag alltså, utanför deras dörr och redo att kasta in ett par sedlar genom brevinkastet. Och där inne stod han, redo att ta emot dem, men ovillig att öppna dörren och mötas personligen.

Jag vill gärna avsluta ett köp med att räcka över pengar personligen, om inget annat har avtalats. Det är också en hederskodex.

Kalla mig gammalmodig, kalla mig tokig. Men om vi alla skiter i hederskodexen på Blocket finns det inte mycket värdighet i världen kvar.