Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt för tjuvar stjäla ur förråd

Källar- och vindsförråd är ofta lätta för tjuvar att bryta sig in i.

– Om det är något värdefullt man inte vill bli av med ska man fundera över om förrådet är den rätta förvaringsplatsen, säger polisen Christer Nordström.

Stölder ur källar- och vindsförråd har blivit allt ovanligare. År 2000 polisanmäldes drygt 20 000 sådana inbrott, vilket motsvarar 227 anmälningar per 100 000 invånare. Sedan dess har siffrorna pendlat lite upp och ner, men trenden är stadigt nedåtgående. Förra året anmäldes ungefär 14 000 inbrottsstölder ur källar- och vindsförråd vilket motsvarar 147 anmälningar per 100 000 invånare, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet.

Men nedgången är en klen tröst för den som drabbas.

Tipset från Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström är först och främst att inte ha saker av värde i förråden. De är ofta lätta och ta sig in i och väl där kan tjuvarna agera ostört.

– Därför är det viktigt att det är bra dörrar och lås till själva förrådsutrymmena, säger han.

Ett problem ur polisens perspektiv är att det kan gå lång tid mellan inbrottet och tillfället då det upptäcks.

För den drabbade kan det dessutom komma som en otrevlig överraskning att hemförsäkringen inte täcker stöldbegärliga saker som stulits ur förråd.