Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

lätt ut söndag

Han har varit kidnappad i Afrika.
Utsatt för ett bombattentat i Kosovo.
Är säker på att det fanns ryska ubåtar i Hårsfjärden.
Han har varit med om att gripa Pol Pots ideologiske ledare i Kambodja.

Annons

Göran Bergström har levt ett äventyrligt liv men nu är han hemma igen. Han har blivit polischef i Strömsund där han också har vuxit upp.

– Efter 16 år utomlands känns det verkligen skönt. Tänk bara att alltid ha tillgång till toalett, elektricitet och rent vatten, säger Göran Bergström.

Som ung hade han en dröm om att bli polis och det blev han 1975.

Senare utbildade han sig till livvakt.

– Ett jobb jag trivdes med. Jag blev bland annat chef för de som vaktade kungen och hans familj. Efter mordet på Olof Palme blev jag uttagen att vara med i den grupp som skulle organisera om allt livvaktsarbete, berättar Göran Bergström.

Så småningom värvades han av FN för att utbilda poliser i bland annat Kosovo, andra delar av Balkan och i Afrika.

– Jag var bland annat chef för polisens internationella träningscenter i Kosovo. Under åren utomlands har jag varit med om att utbilda fler än 6000 poliser, säger Göran Bergström.

Han har också haft FN:s uppdrag att starta ett arrest- och livvaktsteam i Kambodja.

– Här var jag också med när Pol Pots ideologiske ledare greps. En man som stod bakom mord på ofattbara 1,7 miljoner människor, berättar Göran.

Det är inte i direkt ofarliga områden han verkat under de 16 åren utomlands.

– Det värsta som hänt var nog när jag i Afrika kidnappades och hölls som gisslan i fem dagar. I Kosovo briserade en bomb vid det kontor jag satt och jobbade. Huset fick stora skador men jag klarade mig, säger Göran Bergström som också var med vid den dramatiska ubåtsjakten i Hårsfjärden 1982.

Jakten gav inget resultat och efteråt har det varit många spekulationer om vilket land de främmande ubåtarna kom i från.

Men Göran är säker på att de var ryska.

– För att bli ubåtskapten måste man i Ryssland utföra sådana här uppdrag. Man väljer den svenska kusten i stället för den balitiska då det där är lerbotten så ubåtarna har svårt att gömma sig. Vid Sveriges kust är det klippor och mycket mineraler som gör det svårt att upptäcka ubåten, säger Göran Bergström.

Han är också säker på att moderubåten gömde sig under en polsk tanker när den tog sig ut ur området.

Efter alla år utomlands började han fundera på att göra något annat.

– Åldern kommer ikapp en och på slutet vaknade jag varje morgon och hade hemlängtan. Jag äger en gammal stuga i Ösundet och höll på att renovera den . Min fru älskar naturen här så till slut bestämde vi oss för att flytta hem, berättar Göran Bergström som nu är 59 år gammal.

Han kontaktade länspolismästare Stephen Jerand och frågade om jobb.

– Jag fick en provanställning som vanlig polis och det har tydligen gått bra för i december förra året fick jag jobbet som chef över stationen, säger Göran Bergström.