Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare att bygga sjönära i Bräcke

Bräcke kommun blev först i länet med en översiktplan som pekar ut de områden där det ska gå att få bygga riktigt sjönära.

Nu blir det lättare att få bygga i strandnära områden i Bräcke kommun. Igår antog kommunfullmäktige i Bräcke en ny översiktsplan som pekar utområden i kommunen där det kan gå att få bygga bara 25 meter från stranden. Översiktsplanen är den första i länet som tagits fram efter de nya strandskyddsbestämmelserna kom 2009, och där kriteriet landsbygdsutveckling öppnar för möjligheten att bygga sjönära. Alltså närmare än 200 meter som annars är gränsen.

– Det här har vi jobbat länge för i kommunen, där vi försökt få en uppluckring i att bygga strandnära. Speciellt som vi har 700 sjöar och vattendrag i kommunen, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxtén (S).

I översiktsplanen har kommunen pekat ut ett antal områden, där kommunen kan tänka sig att folk får bygga för att landsbygden ska kunna utvecklas.

– Det här skapar möjligheter till utveckling för tursistföretagare och besöknäringen och privata om de får bygga bara 25 meter från vissa stränder.

Attraktionskraften för att bygga i Bräcke kommun ökar enligt kommunalrådet.

– Vi är först i länet med att kunna peka ut de här områdena och därför hoppas vi på inflyttning av folk och verksamhet till kommunen.

Men hela Gimån är undantagen i översiktsplanen. Däremot är Revsundssjön är en av de sjöar där vissa områden öppnas upp för byggande.

– Vi har haft mycket kontakter med byalagsgrupper, och vi känner oss verkligen nöjda med att vi nu har kommit så här långt. Redan idag har vi 20 bygglovsansökningar som har väntat på det här beslutet., säger han.