Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare att vara ett sjukt djur än en sjuk människa i dagens Sverige

Detta är något som jag och min familj erfor under påskhelgen och påföljande vecka då vår tik drabbades av livmoderinflammation.

Då det var helg och långt till djursjukhus, inget i Västernorrland, fann vi, i samråd med jourhavande veterinär, att det i dåläget var bäst att medicinera tiken.

När vi i efterhand fann att tiken inte verkande kunna återhämta sig, fann vi det angeläget att operera henne för att slippa fortsatta problem.

Vi vände oss därför till närmaste djurklinik där ingreppet kunde genomföras, Sundsvall.

Vid dessa tillfällen blev såväl vår sjuka tik, som vi själva, mycket väl bemötta. Det fanns ingen gräns för hur tiken skulle bemötas för att förhindra att minsta lilla oro skulle göra att hennes tillfrisknande skulle påverkas negativ.

När vi lämnade tiken för operation fann djurklinikspersonal det angeläget att vi skulle finnas på plats så snart som möjligt efter ingreppet för att tiken inte skulle oroas, något som skulle kunna påverka återhämtningen.

Efter ingreppet har tiken varit trött och hängig och sovit stor del av den första veckan. Hon har fått ”önskekost” och aldrig lämnats ensam. Hon har fått återhämta sig i den takt som hon själv önskar.

Om min tik har varit en människa så skulle hennes återhämtning,  efter ingreppet, haft en tidsbegräsning. Si eller så många veckor skulle hon ha fått återhämta sig och sedan skulle hon ha varit ute i arbete igen.

Detta så snart hon har kunnat stå på benen. Hon skulle ha fått legat och oroat sig över hur hon skulle kunna orka arbeta och oron skulle ha påverkat tillfrisknandet markant. Detta en realitet för en sjuk nyopererad människa.

Inte skulle väl en draghundsägare spänna släden för en sjuk hund, och inte skulle en jägare ta med sin sjuka jakthund ut på älgjakt. Nä, så får man inte hantera ett djur! Så får man däremot göra mot en sjuk/skadad människa!

Svensk sjukvård såväl som Försäkringskassan, på uppdrag av regeringen, borde ta lärdom av veterinärerna. De borde hantera människor på samma sätt som sjuka djur behandlas hos veterinären. Hos veterinären förstår man att kropp och själ hör ihop, och att oro försämrar tillfrisknandet.

Veterinärens breda kompetens gör sannolikt även att diagnosticeringen går lättare då dennes kompetens inte enbart innefattar något enstaka organ utan helheten och samarbetet mellan kropp och själ tas med i bedömningen.

I dag är det i mångt och mycket lättare att vara en sjuk tik än en sjuk kvinna i Sverige.