Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare få jobb i våra grannländer

Finanskrisen har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Våra grannländer har klarat sig lindrigare undan, där är fortfarande behovet av bland annat vårdpersonal stort.

Att söka jobb i ett annat nordiskt land kan därför vara en bra idé för den som är arbetslös.
- Alla länder känner av finanskrisen nu, men min uppfattning är att några länder har klarat sig bättre än de flesta. Norge och Danmark tillhör dem, säger Marc Antonio Pauletta, rådgivare för Eures på arbetsförmedlingen.
Eures är ett samarbetsnätverk för arbetstagare inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, och Schweiz. I nätverket ingår bland annat offentliga arbetsförmedlingar, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer.

Svenska funkar i Danmark
- Visst känner vi också av finanskrisen, men vi har betydligt lägre arbetslöshet än i Sverige, säger Heide Ås Mortensson från danska arbetsförmedlingen.
I Danmark är svenskar uppskattade som arbetskraft.
- Svenskar är serviceinriktade och så är det en stor fördel med språket, att vi kan prata med varandra, fortsätter Heide Ås Mortenssson.
All slags personal med utbildning inom sjukvård söks i Danmark, det är bland annat brist på läkare och sjuksköterskor.
- Vi söker även personal till it-branschen och bioteknik, säger Heide Ås Mortenssson.

Vårdpersonal söks i Norge
Norge har ett fortsatt sug efter svensk vårdpersonal.
- Vi behöver både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor men även sommarjobbare till äldreboenden och sjukhem, uppger en representant för norska arbetsförmedlingen.
Ingenjörer och frisörer är två andra yrken där det råder brist på personal.
På Åland är det främst sommarjobbare som söks. En fördel för svenskar är att Åland är svenskspråkigt. Även i Finland är svenskan en fördel, men eftersom landet är tvåspråkigt måste man kunna finska också för de flesta jobb. Även i Finland behövs personal inom alla vårdyrken, lokalvårdare och långtradarchaufför. Men även säsongsarbetare till jordbruk och växthus behövs.

Arbetsgivare avvaktar
Trots att arbetsmarknaderna i Norge och Danmark så här långt klarat finanskrisen bättre än den svenska påverkas även de.
- Arbetsgivarna avvaktar med att nyanställa. De säger att de vill vänta i sex månader för att se åt vilket håll konjunkturen går, säger Heide Ås Mortenssson.
Ett scenario som känns igen av arbetsförmedlingarna i Norge och Finland.
- Så är det på många håll i Europa, arbetsgivarna väljer att vänta med anställningar, bekräftar Marc Antonio Pauletta.

Vill du veta mer om jobb i övriga Norden?
Vi har samlat några bra länkar.
http://eures.europa.eu
www.arbetsformedlingen.se/jobbautomlands
www.jobnet.dk
www.job-guide.dk
www.jobfisk.dk
www.mol.fi
www.tem.fi
www.nav.no
www.ams.ax

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se