Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare för homosexuella att få lämna blod

Från och med i måndags ökade homosexuella mäns möjlighet att lämna blod.

– Vi är inte jätteglada över beslutet, säger Åke Åkerblom, sjukhuskemist på Östersunds sjukhus.

Reglerna ändrades redan 2010, men sedan dess har blodcentralerna runt om i landet kunnat söka dispens för att komma underfund med hur de ska arbeta.

– Problematiken ligger i att två olika myndigheter har olika regelverk, säger Åke Åkerblom.

Socialstyrelsen kräver att män som har sex med män ska få lämna blod medan Läkemedelsverket, som använder plasma vid läkemedelstillverkning, inte tar emot plasma från homosexuella män. Men från och med i måndags tyckte Socialstyrelsen att blodcentralerna hade fått nog med tid för att skapa en handlingsplan för att skilja på blodet.

Det är en svårighet för blodcentralerna.

– Vi vill ha ett regelverk så vi kan hantera allt blod likadant. Det här gör att vi måste särbehandla de homosexuella blodgivarna, säger Åke Åkerblom.

• Men om ni testar blodet och vet att det är friskt, varför görs det då skillnad på homosexuellas och heterosexuellas blod?

– Det kan diskuteras, men det är så enligt ett europeiskt regelverk.

Sundsvalls blodcentral har redan bestämt sig för att trotsa Socialstyrelsens beslut eftersom de inte tycker att de kan garantera att rätt plasma skickas till Läkemedelsverket.

Men blodcentralen på Östersunds sjukhus vet ännu inte hur de ska agera.

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska göra något motstånd mot Socialstyrelsens beslut ännu, säger Åke Åkerblom.

Senast häromdagen fick Jämtlands läns landsting avslag på en ansökan om att få förlängd dispens. Detta på grund av att Socialstyrelsen inte ansåg att landstinget hade skickat in en tillräckligt bra handlingsplan med beskrivning på hur man kvalitetssäkert ska kunna särskilja blodkomponenter.

– Men i slutändan är det läkarens ansvar att säga ifrån ifall någon inte är lämplig som blodgivare, säger Åker Åkerlom, och fortsätter:

– Det finns massor av grupper som är särbehandlade. Bland annat personer som är födda i Afrika och Asien och har man tatuerat sig får man inte lämna blod på ett år.

Den nya regeln för homosexuella män säger att de endast får lämna blod om det har gått minst ett år sedan den senaste sexuella kontakten.

• Finns det inte sådana regler för heterosexuella?

– Jo, även heterosexuella som byter partner har en karenstid på tre månader, säger Åke Åkerblom.