Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lattis spår: "Blir klart tuffare än Vasaloppet"

Prepareringen av skidspåret för Årefjällsloppet är i full gång. Elitåkare och motionärer kommer att tävla sida vid sida och det är ett riktigt kraftprov som väntar.

Årefjällen har en rik skidtradition att luta sig emot. Inte bara utför utan även på längden. Det klassiska styrkeprovet för de jämtländska längdåkarna i början av det förra seklet hette Åreskutan runt. Nu vill Årefjällen återta sin plats på längdkartan. Nästa helg är det premiär för Årefjällsloppet och det är då som långloppscupen Ski Classics ska avgöras.

Det är hektiska dagar för banchefen Lars "Latti" Östlund. En dryg vecka återstår till start och han jobbar febrilt för att få den 7,5 mil långa banan i perfekt skick.

Barmarksperioden i höstas var tuff. Med hjälp av ett tiotal eldsjälar röjdes hela sträckan för hand.

– Ett tungt jobb, pustar Latti och berättar att han lagt bansträckningen så att motionären ska känna sig nöjd.

– Den ska inte vara för jobbig men heller inte sådan att man bara får stå och staka hela vägen.

Banan kommer att vara den näst längsta i Ski Classics och Latti garanterar att den är betydligt tuffare än Vasaloppet.

Ett norskt produktionsbolag har sålt tv-rättigheterna till 18 länder med 20 miljoner potentiella tv-tittare och loppet kommer att direktsändas i svenska TV4.

– Det här innebär en unik möjlighet för byarna i södra Årefjällen att marknadsföra längdåkningen och att slå mynt av den rådande hälsotrenden, säger Latti.

Från starten i Vallbo sträcker sig loppet över fjällen till målet i Åre med sprintpriser i Vålådalen, Ottsjö och Edsåsdalen.

– Vår största utmaning blir att fylla den här lilla dalen med publik, vilket åkarna gillar, säger Ola Bergqvist som är vd för Edsåsdalen turism och berättar att man med kulturevenemang i byn försöker skapa en folkfest kring loppet.

– Längdåkning är något som vi har satsat stort på de senaste åren och loppet kommer helt rätt i tiden för hela södra Årefjällen.

Utan stöd och hjälp från byarna hade loppet aldrig gått att genomföra.

– Vasaloppet har 3500 funktionärer. Så mycket folk finns det inte här, säger Latti.

Officiellt öppnar skidspåret på tävlingsdagen, men Latti har redan hunnit preparera hela sträckan två gånger för att packa underlaget så hårt som möjligt. Något som inte har gått skidåkarna i området obemärkt förbi.

– Det är en fantastiskt fin bana i unik fjällterräng, strålar Jenny Hansson, förra årets totalvinnare i Ski Classics Jenny Hansson.

Hon är ute och provåker spåret tillsammans med sin klubbkompis från Åre längdskidklubb Peder Andréson, och hon tror definitivt att hon har en fördel av att loppet går på hemmaplan, i välkänd terräng.

– Möjligtvis skulle några tvära kurvor behöva rätas ut eller doseras men annars är spåret perfekt.

Markavtalen är skrivna på tio år och åtagandet gentemot Ski Classics med tillhörande tv-avtal, är skrivet på tre år. Det skapar bra förutsättningar för en långsiktig satsning enligt banchefen Latti:

– Vi försöker även få till en lösning med att permanenta banan efter att loppet har körts. Men där saknar vi fortfarande finansiering.

Den fina bansträckningen i fjällterräng gör loppet känsligt för dåligt väder. Reservplaner finns men det är inget som man vill tala högt om:

– Det går inte att gömma spåret för vinden, säger Latti.

– Det här är en häftig satsning som lätt kan blåsa bort och då hjälper det inte med en plan B.

Någon slutsegrare vågar banchefen inte tippa:

– Men loppet kommer att avgöras mellan Hensjön och Greningen.