Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavar och turister ska samsas i Tännforsen

Åre kommun vill skydda både turismen och de utrotningshotade lavarna i Tännforsen. Därför kräver kommunen att det åtgärdsprogram som ska skydda lavarna även ska ta hänsyn till turismen.

Den håriga skrovellaven växer där det finns en ständigt fuktig miljö och den förekommer därför nästan enbart i närheten av vattenfall. Laven växer bara på träd som är utsatta för vattenstänk och forsdimma från vattenfallen.

I Sverige växer laven på cirka 400 träd. I Jämtland finns den på fem platser, fyra av dessa lokaler finns i Åre kommun. Den mest kända lokalen finns i Tännforsen som har mer än hälften av alla kända träd med hårig skrovellav i Sverige.

Nu har förslaget lämnats till Åre kommun som får lämna synpunkter. Kommunstyrelsen anser att frågan är komplicerad eftersom två intressen kolliderar – att kombinera kraven på att bevara den håriga skrovellaven och samtidigt bevara förutsättningarna för turismen vid Tännforsen.