Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavin utlöst i Härjedalen – stor sökinsats pågår

Vid 15-tiden inkom ett larm till SOS om att en lavin utlösts i Ramundberget. En stor sökinsats har dragits igång där fjällräddare, räddningstjänst, polis och flera helikoptrar deltar.

Lavinen ska ha gått vid Osthang, ett område utanför lift- och pistområdet, populärt bland offpiståkare.

– Enligt de preliminära uppgifterna finns inga indikationer på att någon människa har dragits med, säger Börje Öhman vid polisen.

Det som sker just nu är att fjällräddare och lavinhundar ska söka av området. Polishelikopter har kallats ut för att hämta lavinhundarna. Dessutom samverkar man med norska myndigheter för att få tillgång till helikopter.

Sjö- och flygräddningens helikopter med stationering i Umeå har också startat och är på väg mot platsen.

Uppdatering 16.30

Polisens helikopter är framme med personal och lavinhundar. Insatsen omfattar i nuläget mer än 20 personer och fler resurser är på väg.

Hur stor lavinen var är i nuläget oklart.

Uppdatering 17.53

Enligt ÖP:s reporter på plats William Stenvall Zetterström har sökpersonal uppfattat en signal från en tranciever, som kan indikera att någon finns under snön, men polishelikoptern har inte hittat spår vare sig in eller ut från området.

Lavinen ska enligt polisen vara 400 meter bred och 300 meter lång. Fjällräddare och personal från räddningstjänsten sonderar nu rasområdet i tiomannagrupper. Även polispersonal har anlänt till rasområdet.

Uppdatering 18.17

ÖP:s reporter William Stenvall Zetterström rapporterar att polishelikoptern nu dirigerats till Järpen för att hämta mer utrustning samt ytterliggare en hundförare med hund, tränad för lavinsök.

Uppdatering 22.42

Enligt räddningstjänstens inre befäl Henrik Jönsson pågår sökinsatsen fortfarande och räddningstjänstens personal jobbar vidare på platsen.

Uppdatering 00.40

Ett 30-tal fjällräddare och poliser och hundar fortsätter eftersökningarna med hjälp av strålkastare. Arbetet väntas avta under några timmar under natten för att återupptas på söndagsmorgonen.

– Det finns ingen misstanke om att någon blivit kvar i snömassorna, men vi jobbar som om det vore så, för säkerhets skull. Hela området söks av, säger Michael Saveman, polisbefäl vid region Nord.

Tranciever-signalen som tidigare uppfattades och misstänktes kunna komma från någon under snön tros nu ha uppkommit från annat håll.

Uppdatering 08.50:

Polisen skriver på sin hemsida att eftersöksarbetet har pågått under natten fram till klockan 05-tiden på söndagsmorgonen. Fjällräddare från bland annat både Grövelsjön, Åre och Vålådalen anslöt under lördagskvällen.

Ingen person finns anmäld saknad men kan kommer att fortsätta sökandet klockan 09.00 på söndagen. Man har fortfarande inte lyckats få en förklaring till den svaga transpondersignal som hittats och ett skogsområde har ännu inte genomsökts tillräckligt noggrant.

Arbetet försvåras dock av att sonderna har svårt att på vissa ställen ta sig igenom den djupa snön.

Börje Öhman, kommunikatör vid polisens regionledningscentral, säger att det är svårt att säga hur lång tid man kommer att fortsätta sökandet. Enligt honom lär det dock kunna avblåsas under dagen, eftersom det inte finns någon person som är anmäld saknad.

Uppdatering 13.18:

Den polisiära insatsen håller nu på att avvecklas. Detta då det finns tillräckliga resurser på platsen för att klara av det sonderingssök som alltjämt pågår.

Enligt uppgifter från polisens hemsida finns det fortfarande ingenting som tyder på att någon person ska ha fastnat i lavinen. Ingen anmälan om någon försvunnen person finns heller.

Texten uppdateras när vi vet mer.