Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavinolycka utreds efter misstanke om arbetsmiljöbrott

Lavinolyckan i februari 2012 på Hamrafjället kommer att utredas av åklagare. Arbetsmiljöverket vill pröva om arbetsgivaren har bristande rutiner och att det kan ha orsakat olyckan där en pistör avled.

Olyckan ägde rum på eftermiddagen den 6:e februari 2012 då lavinen drog med sig två av anläggningens pistörer som då befann sig i området. Arbetskamraterna, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 40-årsåldern, fanns i området för att bland annat kontrollera lavinrisken.

Ett rutinuppdrag som görs varje dag.

De två hade inte en chans när snömassorna släppte strax ovanför dem i sluttningen. De drogs med nedför branten cirka 100 meter och båda försvann under snön. Kvinnan, som inte hamnat så djupt, kunde liggandes i snön via kommunikationsradion slå larm om olyckan. Personal från fjällanläggningen kunde tillsammans med fjällräddning och polis bara några minuter efter olyckan starta söket. Runt 50 personer sökte av området med lavinsonder. Mannen kunde efter nära 45 minuter grävas fram. Han var då medvetslös och svårt skadad. Han fördes med ambulanshelikopter till östersundssjukhus där han senare avled. Kvinnan klarade sig undan med lättare skador.

Lavinens bredd var cirka 200 meter och rassträckan uppgick till ungefär 75 meter. I samma område avled 1969 två personer efter det att en lavin lösts ut.

Redan efter olyckan anmäldes händelsen som arbetsplatsolycka och nu startar utredningen om alla säkerhetsrutiner följts.

Utredningen, som tills vidare är sekretessbelagd, leds av åklagaren Stig Andersson kommer att beröra alla skidanläggningar som har anställda då det handlar om deras säkerhet och arbetsmiljö.

Skulle åtal väckas och företaget fälls kan det bli vägledande för vad som krävs i säkerhetsarbetet vid Sveriges skidanläggningar.

– Det är bra att frågan utreds ordentligt, säger Hans Gerremo, vd för Svenska liftanläggningars organisation.

Hans Gerremo säger att mannen som omkom var en av Slao,s instruktörer som i många år hade jobbat med att göra skidåkningen säkrare.

– Men när det gäller olyckan på Hamrafjället och hur den kommer att påverka vårt arbete avstår jag med kommentarer innan jag sett vad den här utredningen kommer fram till.