Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavinolyckan ledde till största räddningsinsatsen någonsin

– Tekniskt sett gick räddningsarbetet bra. Vi hade bra med resurser. Men ibland finns inte förutsättningarna att rädda liv trots resurserna, säger Peter Borg, polisens samordnare för fjällräddningen.

Lavinen var stor till volymen och gick i ett otillgängligt område. Det var omständigheter som inte underlättade sökandet, berättar Peter Borg, som bistod fredagens räddningsaktion.

Vindförhållandena för lavinhundarna var inte heller de bästa för ett sökande.

– Det var för lite vind. Det gör att vittringen inte blåser över större område. Hundarna måste alltså jobba mycket mera. Vittringen känns bara där den försvunne är.

Att bära en tranceiver, en sändare som skickar signal och visar var bäraren befinner sig, ska betraktas som ett hjälpmedel för att bli hittad, men det är ingen livförsäkring, menar Peter Borg.

– Tyvärr är det så att väldigt många av dem som åker med en lavin omkommer. Man kvävs eller åker mot en sten. Det säkraste är att inte utsätta sig för laviner.

När lavinen gick på fredagseftermiddagen kallades alla 195 fjällräddare i länet till Åre. Det betyder att alla från Stora Blåsjön till Härjedalen fick larmet.

Ungefär 100 av dem kom också till lavinområdet, och fler var på ingång när den försvunne återfanns.

Tillsammans med Skistars personal, civila lavinhundar som finns i Åre och polisens utbildade lavinhundar samt helikopter fanns resurserna, menar Peter Borg.

– Det här var nog den största räddningsinsats vi haft i Åre.

Dagen efter, på lördagen, gick en ny lavin.

Då fick en ny räddningsinsats dras igång. Nu med Peter Borg som vakthavande polisbefäl vid polisen i Östersund.

– Det hade man förstås hoppats slippa, men man styr inte över sådant här.

Denna gång hade ingen slukats av snömassorna visade det sig efter genomsökningen.