Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavinprognoser ska utredas

Trots Sveriges långa tradition av turism och friluftsliv i fjällen, saknas i dag en funktion i samhället som ger oss lavinprognoser för hela fjällkedjan.

Annons

När man rör sig i fjällen krävs alltid att man använder sitt eget omdöme och tar del av de råd som ges. Men då måste det också finnas tillräckligt med information att tillgå.

Även om ingen systematisk bedömning av lavinfaran görs nationellt, tar många lokala aktörer sitt ansvar. På de allra flesta skidorter gör liftägarna varje morgon en bedömning av lavinfaran och sätter upp tydliga skyltar för att avgränsa områden.

Bedömningarna är till för gäster i skidbackarna och gäller för offpist-områden, men ger ingen information till de som rör sig längre utanför skidområdet.

Fjällsäkerhetsrådet, som lyder under Naturvårdsverket, ska förebygga olyckor i fjällen genom att informera och utbilda om fjällsäkerhet, och stödja forskning och utveckling på området.

Fjällsäkerhetsrådet arbetar just nu med att kartlägga lavinterräng i fjällen för att underlätta för besökare att skilja lavinfarliga områden från säkra. All information ska göras fritt tillgänglig och finnas i både i tryckt form och på rådets hemsida, men än är inte kartläggningen klar.

Naturvårdsverket och SMHI genomförde för två vintrar sedan ett pilotprojekt i att upprätta lavinprognoser. I slutrapporten konstaterades att projektet varit framgångsrikt och kostnadseffektivt och att det var både viktigt och samhällsekonomiskt försvarbart med ett fortsätta arbetet med lavinprognoser. Men ansvaret för denna typ av verksamhet behövde tydliggöras bättre.

Därför ger regeringen nu ett uppdrag till de två myndigheterna att utreda behovet av att producera lavinprognoser för den svenska fjällkedjan och klarlägga förutsättningarna för att dessa ska vara tillförlitliga.

Myndigheterna ska också undersöka i vilken omfattning staten ska ansvara för prognoserna, liksom vilka samverkansmöjligheter som finns med näringslivet och turistorganisationerna. På så sätt får regeringen det kunskapsunderlag som behövs för att avgöra hur man utifrån faktiska förhållanden bäst kan förebygga olyckor och hjälpa människor att färdas säkrare i fjällen.

Min förhoppning är att vi kan ha en lavinprognostjänst på plats från och med nästa vinter. Det kommer att förbättra informationen för alla som besöker fjällen, men också för de aktörer som är involverade i friluftslivet och fjällturismen. På så sätt stödjer det också arbetstillfällena i fjällänen.

Lena Ek (C) miljöminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel