Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lawan om livet nu och då

Lawan Hassan har redan som 24-åring varit med om mer än många är på en livstid. Från flykten till Sverige från Kurdistan i slutet av 1990-talet via stökiga ungdomsår som slutade med häkte och behandlingshem.

Till nu, då han för första gången inför publik berättade om sitt liv och hur han har tog sig ur en nedåtgående spiral. I går var det gymnasiedag på Wargentinsskolan där elever från länets årskurs 9 bland annat fick lyssna på hiphopmusikern Lawan Hassan som berättade om sitt liv. Han gick själv på Barn- och fritidsprogrammet under gymnasiet och det var en av hans gamla lärare som undrade om han ville vara med under gymnasiedagen.

– Jag är ganska självkritisk, men det kändes bra. Det var tyngre än jag trodde att det skulle vara att prata om flykten från Kurdistan, säger Lawan Hassan efter föreläsningen, där han även spelade några av sina låtar tillsammans med musikerkollegan Johan Alander.

– Jag vill utveckla det till ett koncept och kunna åka ut till skolor och prata och spela, menar Lawan.

Förhoppningen är att få ungdomarna att inse att skolan är viktig, även om man kanske inte tror det när man är ung.

– Hade jag fått göra om mitt liv hade jag lyssnat på mina föräldrar och lärare och skött skolan bättre. Jag vill få eleverna att förstå att de inte ska leva det liv jag levde.

Lawan Hassan kom till Sverige från Kurdistan 1998. Familjen hade då bott i flyktingläger i sju månader innan de slutligen kom till Sverige och Körfältet.

– Det var de tråkigaste månaderna i mitt liv när vi var i Syrien. Sedan kom vi till Sverige och fick en lägenhet på Körfältet.

Skoltiden var stökig för Lawan Hassan och som 16-åring hamnade han för första gången i häktet.

– Jag tyckte att det var coolt i två minuter. Efter tio minuter satt jag och grät och ångrade allt jag hade gjort för att hamna i den situationen.

Vändningen kom när Lawan som 20-åring häktades i sex veckor för narkotikabrott. I stället för fängelse blev straffet behandlingshem under ett år i Norrköping.

– När jag kom dit var jag trasig och trodde inte att jag skulle klara av att vara där. Men de tog emot mig med öppna armar.

Efter behandlingstiden stannade Lawan Hassan kvar i Norrköping i två år. Sedan oktober förra året är han tillbaka i Östersund. Nu är det kärleken till musiken, familjen och vännerna som håller honom uppe.

– Jag har den bästa perioden i mitt liv nu och känner mig tillfredställd. Allting rör sig åt rätt håll, mest tack vare mig själv men även de närmaste runt omkring mig.

Jobbet på Willys beskriver han som det bästa som finns och musikkarriärsdrömmen finns inom räckhåll.

– Jobbar jag inte håller jag på med musiken. För mig är det viktigt att hålla mig sysselsatt och att livet fylls med något positivt.

– Jag skäms inte för mitt tidigare liv, men det livet är ett avslutat kapitel.