Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxjös superentreprenör är van att bli utskälld

För de flesta i länet är Jan-Erik Lindkvists entreprenörsbedrifter okända. Han är en doldis och vill gärna vara det. En entreprenör med en udda hobby som helikopterpilot. Vi träffade honom över en kopp kaffe hemma på gården i Våtmyrbacken.

Att entreprenören Jan-Erik Lindkvist har återvänt från Stockholm till länet har gett resultat, i dag finns 18 av hans 80 anställda i Jämtland och fem av dem jobbar i Laxsjö, i det före detta kommunhuset som numera ingår i Lindkvists fastighetsbolag.

Trots att han passerat pensionsåldern för flera år sedan arbetar han vidare med att starta verksamheter och skapa nya jobb på landsbygden.

– Det finns både för- och nackdelar med glesbygden. I dag gör ny teknik det möjligt att jobba i glesbygden även om det rent praktiskt kanske skulle vara bättre att lägga jobben mer centralt. Å andra sidan är personalen här lojal, konstaterar Jan Erik Lindkvist.

Han är delägare och ägare till flera olika företag med spridda verksamheter. En del går bra andra mindre bra. Här finns alltifrån konsulter, städ och hygien, fastigheter och apotek. Affärerna får han ofta sköta på avstånd, eller på resande fot med kontoret i fickan.

– Jag är bra på att delegera, säger han.

Flertalet av bolagen har sitt säte i Stockholmsområdet. Men delar av arbetet sköts från länet. I det före detta kommunhuset i Laxsjö arbetar fyra teknikkonsulter med leveranser åt teknikkonsultbolaget Dalcos kunder. Dalco har huvudkontor utanför Stockholm och omsätter runt 50 miljoner. Detta är ett av många bolag som Jan Erik Lindkvist är verksam i. I Föllinge finns städfirman Dalco Hygien, i Uppsala och i Stockholm är han delägare i två Apotek. Hemma på gården i Våtmyrbacken utanför Laxsjö finns en monteringsverkstad för elektronik.

– Här jobbar en person i dag men vi hoppas det blir fler framöver. Att bygga företag är utvecklande. Min drivkraft är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att få företag att fungera, säger Jan-Erik Lindkvist.

– Självklart innebär riskerna att jag ibland bränner pengar på sådant som inte fungerar och jag lyckas inte alltid, men jag ser alla investeringar som bra. Även de dåliga investeringarna ger nya erfarenheter.

Lindkvist är född och uppväxt i länet, några mil utanför Bräcke. 1965 flyttade han till Stockholm och där blev det karriär. Han arbetade många år som anställd vd, bland annat med uppgiften att få företag med problem på fötterna igen.

– Jag kände att jag lika gärna kunde använda den kompetensen och erfarenheten i egna bolag och så blev det.

2003 beslutade han och hustrun Britt-Marie att Jämtland skulle bli deras gemensamma permanenta tillhåll igen. Valet föll på Laxsjö i Krokoms kommun dit dottern redan flyttat och startat hundkenneln Fun Run. På de båda gårdarna i Våtmyrbacken skäller det ordentligt, draghundsverksamheten har vuxit rejält.

– Detta är en hobby för oss. Vi har nog hundra hundar nu, det är lite för många med tanke på att jag är allergisk mot hundar, säger Jan-Erik Lindkvist med ett leende. Om hundarna till största delen är frun och dotterns hobby så har han själv en annan och mer högtflygande fritidssysselsättning.

– När jag fyllde 60 år utbildade jag mig till helikopterpilot. Det var kanske en livskris men också något jag ville göra, säger han.

Efter kaffet tar Jan Erik Lindkvist med oss till Laxsjö kyrkby. Där visar han hyresbostäderna som tidigare tillhörde kommunen men som numera ingår i hans fastighetsbolag.

– För att få kompetens till byar som Laxsjö måste det finnas övernattningslägenheter. Även om rekryteringen är inom länet kan de anställda ha långa resor och då måste det finnas möjlighet att bo över, avslutar han.