Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledamöter i svidande kritik mot styrelsen

Skidskytteförbundet får svidande kritik från två av sina egna styrelseledamöter.
– Missnöjet har nått en kritisk nivå, skriver man i ett öppet brev.

Svenskt skidskytte har helt klart mått bättre. Landslagets topprofiler har slutat en efter en (Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Anna Maria Nilsson, Mattias Nilsson, Björn Ferry, Carl Johan Bergman) och parallellt har resultaten av uteblivit.

Nu kommer nästa smäll.

Styrelseledamoten Pär Wikström, uppbackad av Helena Ekholm, riktar i ett öppet brev skarp kritik mot sin egen styrelse, förbund och landslagsledning. Ekholm finns med i bakgrunden, men vill inte kliva fram fullt ut.

– Jag står bakom en del av kritiken, men jag har inte skrivit under brevet med mitt namn, säger Ekholm.

Vill du kommentera något av det som står i brevet?

– Nej, det vill jag inte.

Kritiken framförs i ett öppet brev som skickats till styrelsen, generalsekreterare Ingmar Arwidson samt distriktsförbunden. Wikström och Ekholm har under vårvintern samtalat med över 15 klubbar och mer än 20 personer där man i brevet skriver att alla är eniga om behovet av förändringar.

Brevet vittnar om allvarliga och graverande brister i förtroendet gentemot styrelse och landslagsledning. Man menar att det hattas för mycket i uttagningar och planer, att förbundets arbetssätt skapar otrygghet och att det saknas en röd tråd i arbetet.

En distinkt och klar linje efterlyses, men också långsiktighet.

Pär Wikström menar att missnöjet mot förbundet och landslagsledningen har accelerat år efter år. Efter vårens landslagsuttagningar har missnöjet nått en kritisk nivå.

"Förbundets uttagningar och träningsgrupper med ledare har fått mycket kritik" skriver man och lär med det syfta bland annat på att åkare som Elisabeth Högberg och Jenny Jonsson ställts utanför A-landslaget.

"Vi kan inte fortsätta att slänga 27–28-åringar på soptippen. Många är sena i utvecklingen och ibland stampar utvecklingskurvan något år innan den tar ett skutt. Hur vet förbundet vilka åkare som kommer att lyckas" skriver man i brevet.

I brevet finns det också kraftfull kritik mot förbundets val av de senaste årens landslagstränare.

"Anställ kompetenta tränare som är erfarna och har rätt kompetens, både på papperet och i praktiken. Prata med åkarna och ta referenser innan anställning".

Landslagsledningens brist på en konsekvent linje har dessutom skapat osäkerhet i många led.

"Vi måste skapa en trygghet för våra skidskyttar där de vet vad som gäller och inte som det varit under flera år att träningsgrupperna ser olika ut varje år, att det blir konstiga uttagnignar och att löften inte hålls... Åkare som lovats att få åka på WC blir sedan ratade, medan andra fått åka. Vissa åkare har själva fått betala för WC" står det i brevet.