Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Aktion för att möta regional klyvning

Arbetet i riksdagen står inte still bara för att Stefan Löfven (S) deltar i en sorts relationsterapi med Gustav Fridolin (MP) och Åsa Romson (MP). Med nöd och näppe ska det nog kunna krystas ut en minoritetsregering på fredag. Fast med Jonas Sjöstedt (V) på sidan om som en försummad älskarinna.

Två Anders från Centerpartiet verkar i vart fall vilja ta det nya riksdagsåret till storms och är först med att lämna in en motion. Det är Ahlgren från Dalarna och Åkesson från Kalmar. Centerpartisterna oroar sig över utvecklingen på landsbygden och skriver bland annat "Landsbygden får inte bli ett Skansen dit man kommer för att se röda stugor, ett outvecklat jordbruk och fritt strövande rovdjur". Man kräver därför en nationell strategi för tillväxt och service i hela landet.

Motionärerna lyfter fram en rad förslag som man menar utgör en hygiennivå inom ramen för en nationell strategi. Hygiennivån handlar om att offentlig och kommersiell service ska garanteras med en miniminivå i hela landet och att fler myndigheter ska decentraliseras.

Ett förslag om att flytta ut myndigheterna från huvudstaden har jag tidigare tagit upp på ledarsidan. Förslaget i sig är också något av en antik klenod i den svenska landsbygdspolitiska debatten.

Men förslaget är mycket bra. Förutom att det skulle stärka det regionala Sveriges konkurrenskraft skulle det också komma med stora besparingar på lokalhyra. Myndighetskontor i Stockholms innerstad är väldigt dyrt.

Med offentlig service menar man sådant som posten, försäkringskassan och polisen. Staten ska inrätta Servicekontor i varje kommun där flera myndigheter ska samverkan. Servicekontor ökar inte bara tillgängligheten ur ett geografiskt perspektiv. För äldre personer som saknar tillgång till internet skulle det innebära mycket.

Kommersiell service är den mest frågan och det är därför viktigt att motionärerna lyfter den. En inflyttning till landsbygden blir väldigt svår om nyckelfunktioner som handel, tankstationer och apotek saknas eller befinner sig väldigt långt bort.

Motionen saknar en blockpolitisk konflikt och jag tar för givet att länets riksdagsledamöter kommer ställa sig bakom motionen.

Om man beslutar annorlunda har man mycket att förklara för de jämtländska väljarna. Särskilt som samtliga ledamöter från länet gick till val på att hjälpa landsbygden.